MEDIJSKO ŠARLATANSTVO

Srbija bruji o teškom gafu Politike: Njemački glumac će ih tužiti

19.07.2017 u 17:39

Bionic
Reading

Srpska javnost već danima bruji o nizu gafova nekad uglednog beogradskog dnevnog lista Politika, čija uređivačka politika danas podsjeća na šarlatanstvo budući da objavljuju 'stručne osvrte' uglednih eksperata' koji uopće ne postoje. Među njima je i stanoviti dr. Petar Veličković, autor teksta koji žene proziva zbog nasilja nad ženama, potpisan kao forenzički psihijatar iz Montreala, a ilustriran fotografijom njemačkog glumca Andreasa Kaufmanna, koji je najavio tužbu protiv lista

Priču je na svom Facebook profilu raširila najprevođenija srpska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je nakon udaje za francuskog diplomata Gabriela Kellera pridodala njegovo prezime. 

Književnica se na svojem Facebook profilu osvrnula na učestale gafove nekoć uglednog lista koji objavljuje stručne analize eksperata koji uopće ne postoje, dok fotografije navodnih stručnjaka preuzima s poznatog providera za fotografije Shutterstock ili, pak, pod fotografije tih znalaca objavljuje fotografije javnih osoba iz svijeta koje su manje poznate srbijanskoj javnosti.

Tako je Srbljanović u svojem postu naslovljenom 'Forenzičari novinarstva' upozorila kako je Politika objavila tekst kojeg 'potpisuje' izvjesni dr. Petar Veličković, 'forenzički psihijatar, sudski ekspert za povjeravanje djece iz Montreala', a koji je u tekstu napao feministkinje i žene uopće, optuživši ih za nasilje nad njima samima.

Osim uvreda upućenih žrtvama nasilja, dodatni problem leži u tome što Veličković uopće nije forenzičar niti psihijatar, već uopće ne postoji, a fotografija koja je objavljena uz njegov tekst pripada njemačkom glumcu Andreasu Kaufmannu, koji je zbog toga najavio i tužbu protiv lista. 

Upozoreni na neistinitost, odgovorni u Politici su maknuli tekst sa svojih internetskih stranica, objavivši isprike zbog nenamjerne pogreške.

No, prije mjesec i pol dana list je napravio sličan gaf, objavivši stručno mišljenje stanovitog Milovana B. Vučića kojeg su u listu predstavili kao sveučilišnog profesora, psihoanalitičkog psihoterapeuta i psihoanalitičkog supervizora, specijalistu za dječju psihoanalizu iz Los Angelesa.

Uz autorski tekst 'stručnjaka', objavljena je fotografija vremešnog muškarca kako bi se dobilo na autentičnosti, no književnica je istraživanjem Googlea razotkrila kako je fotografija 'poznatog psihoterapeuta' lako nabavljiva na provideru za fotografije Shutterstock gdje je poznatija kao 'Stock photo ID: 60463732' i gdje se nudi kao ilustracija za portret nasmiešenog vremešnog muškarca.

Srbljanović, pak, dodatnom provjerom na Googleu, nije pronašla nikakve podatke o američkom dječjem psihoanalitičaru, baš kao ni o kanadskom 'forenzičkom psihijatru', zapitavši se zašto Politika, kao medij kojeg financira država objavljuje diskriminirajuće tekstove neprovjerenih i krajnje neznanstvenih stavova koji raspaljuju mržnju i šire mizoginiju.