GLOBALNO DOSTUPNO

Google počinje označavati lažne vijesti

10.04.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Provjera podataka i tvrdnji postala je globalno dostupna, a uz Google News bit će prisutna i u rezultatima pretraživanja u Googleovoj tražilici

Živimo u doba lažnih vijesti. Neke od njih to ni ne prikrivaju, već namjerno koriste pretjerivanje kako bi ukazale na društvene probleme. Neke nastoje prikazati kao prave vijesti iako su pune dezinformacija i poluistina, a neke nazivaju lažnima samo zato što im se ne sviđaju činjenice iznešene u njima.  

Sve dok se na lažnim vijestima može zaraditi (i/ili steći politički utjecaj), problem neće nestati. Velik broj organizacija bavi se provjerom podatka i tvrdnji iznešenih u medijima, No, ako baš ne tražite rezultate njihovog djelovanja, izgledi kako ćete na njih naletjeti nisu naročito veliki.

Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci u Googleu su počeli surađivati s tim organizacijama kako bi uključili poveznice na njihove objave u svoj servis News. Program je bio ograničenog opsega i dosega, dostupan tek u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

To od sad više neće biti slučaj. Provjera podataka i tvrdnji postala je globalno dostupna, a uz Google News bit će prisutna i u rezultatima pretraživanja u Googleovoj tražilici. U agregatoru vijesti News članci koji su prošli provjeru dobit će oznaku fact check

U praksi, to će značiti da ako provjeravate podatke i tvrdnje u Googleovoj tražilici (kako bi se, recimo, uvjerili da nije riječ o lažnjaku), među rezultatima će se redovno pojavljivati informacije s web odredišta kao što su PolitiFact ili Snopes.  

Google će vam ponuditi poveznicu do informacija na takvim web odredištima, još dodatnih informacija i procjenu koliko su te organizacije vjerodostojne. Uz to, ponudit će i uvid u različita mišljenja, stavove i zaključke.

U Googleu naglašavaju kako se oni ne bave provjerom istinitosti podataka i tvrdnji. Ako se ne slažete s provjerom, trebate se obratiti organizaciji koja ju je obavila. Organizacije koje se žele uključiti u program trebaju pristati na Googleove razmjerno stroge smjernice. 

Na kraju će ipak algoritam odlučivati kome se može vjerovati, a kome ne. Vjerojatno neće proći puno vremena prije no što netko pronađe način kako ga zavarati. 

Više: Tech Crunch