ŠTO DALJE OD PANTOVČAKA

Sportaši se ili opekli ili opametili

19.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Iako su ih prethodnih godina mnoge političke stranke vrbovale da prikupe koji glas više, hrvatskim sportašima se ovoga puta, barem prema odgovorima nekolicine iz vrhunskog sporta, u politiku više ne ulazi. Čak ni zbog osobnog interesa. Naravno, u svakom žitu ima kukolja, pa tako iskusni Ćiro Blažević, u jeku euforije, javno priznaje svoje simpatije

Još na prošlim parlamentarnim izborima bilo je aktivnih sportaša, poput Ivana Balića, Petra Metličića, Stipe Drviša, Mile Smodlake, Zdeslava Vrdoljaka i Josipa Pavića, koji su pristali staviti svoj ugled i teško stečenu reputaciju 'na pladanj', to jest da ih se politički okvalificira (u ovom slučaju kao hadezeovce). Napravili su sami sebi medvjeđu uslugu, jer ako su nešto i dobili, a dobili su barem obećanja, još su više ispali smiješni, pa su tako Niko Kovač i njegov brat 'također' Robert postali protagonisti viceva.

Doduše, od spomenutih nitko se nije kandidirao za ulazak u Sabor, poput Line Červara (HDZ) i Mirka Filipovića (SDP). Naravno, što su eksponiraniji, a to Cro Cop svakako jest, onda se politički protivnici vesele i njihovim sportskim neuspjesima, pa su se i o Cro Copu pričali vicevi, kao o 'ležećem policajcu'.

Premda su se na raznim listama nalazili i 'umirovljeni' sportaši, poput Perice Bukića, Dude Šimenca, Dina Rađe, Stojka Vrankovića, Franje Arapovića, Danire Nakić i Biserke Perman, njima se to može i tolerirati jer su imali viška i novca i slobodnog vremena. A pokušali su progurati i neke svoje ideje.

Srnu politika ne zanima
Vremena se mijenjaju

Ipak, čini se da se vremena mijenjaju. U razgovoru s nekolicinom vrhunskih sportaša, doznali smo kako su ama baš svi odbili promoviranje nekog od predsjedničkih kandidata.

'Politika me kao većinu sportaša ne zanima previše. Sve što želim jest to da ljudi u Hrvatskoj budu sretni i zadovoljni', rekao je u razgovoru za tportal kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i ukrajinskog Šahtara Darijo Srna.

Njegov kolega iz reprezentacije i ukrajinske lige Ognjen Vukojević, razmišlja vrlo slično.

'Nikad se ne bih javno izjašnjavao za koga ću glasovati. Moja grana života je sport. U tome jesam, u tome ću i ostati. Nije mi važno tko će pobijediti, već da ljudima bude bolje', rekao nam je Vukojević i dodao kako će vrlo vjerojatno izići na izbore. U to bi se vrijeme, naime, trebao odmarati u božićnom i obiteljskom okruženju u Bjelovaru.

Bišćana bez njegova znanja potpisali su kao simpatizera HDZ-a i Milana Bandića

Andrić ne bi ni glasao

Dinamov kapetan Igor Bišćan, iako se igrače maksimirskog prvoligaša često stavljalo na razne liste potpore (prvo HDZ-u na parlamentarnim, a potom i Milanu Bandiću na lokalnim izborima), tvrdi da u takvim akcijama nikad nije sudjelovao.

'Uopće me izbori ne zanimaju. Dosad se nikad nisam izjašnjavao, pa neću ni sada. Čak mislim da neću biti u Hrvatskoj za ovih izbora, pa samim time neću moći ni glasovati.' Naravno, ako ga klupska vrhuška na čelu sa Zdravkom Mamićem, mimo njegova znanja, ipak ne stavi na listu pružatelja potpore.

Hajdukovac Srđan Andrić, kao kapetan kluba kojeg su vezali također uz HDZ, suzdržan je poput kapetana 'modrih'.

'Vjerojatno neću ni glasati, pa bi bilo nemoralno da javno i istupam u nečije ime. Jednostavno, ne znam za koga bih glasovao jer me politika uopće ne zanima. Čak da mi netko nešto i ponudi, ne bih se upuštao u takve ekshibicije', rekao nam je Andrić.


Ljubičića politika ne zanima
Sportaši ne žele bliskost s političarima

Ivan Ljubičić, posljednji hrvatski tenisač s ATP naslovom, također se ne vidi na skupovima potpore predsjedničkim kandidatima.

'Apsolutno me nećete vidjeti na njima. Politika me zanima, ali samo u kontekstu što se događa. No definitivno ne mislim sudjelovati u njezinu kreiranju, davati javno mišljenje kao javna osoba. Nema tih novaca za koje bih se slikao s nekim, ja sam sportaš, a to je dijametralno suprotna stvar. Jedino što mogu reći, da ću vrlo vjerojatno, jer bih trebao biti u Hrvatskoj, izaći na izbore', tvrdi naš tenisač.

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac Nikša Kaleb, koji je jednim dijelom već u politici, i to kao gradski vijećnik u Metkoviću, na ovim izborima ostat će po strani.

'Javno nikome ne dam potporu, jer bi to značilo da sam za tog kandidata. Kada bih dobio ponudu kao Severina ili Hladno pivo, možda bih čak i javno dao nekome potporu. Međutim, ja niti imam kućni filmski uradak, a pjevam lošije nego što plešem pa sumnjam da ću dobiti takvu ponudu. Što se samih izbora tiče, moja je prognoza da će u drugi krug ući Josipović, Vidošević i Bandić, ali s obzirom na to da nedjeljom idem na ronjenje, moj glas vjerojatno neće dobiti nitko od njih', kaže Kaleb.

Ćiro za Tuđmana, a mora za Hebranga

Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević, koji se i sam okušao u predsjedničkoj utrci, jedini je bio vrlo konkretan. Ustvari, takav je i uvijek, pa će ga zbog odgovora možda neki i prozivati.

'Svi znaju moj sklonost obitelji Tuđman, pa im je jasno da bih ja svoj glas dao Miroslavu. Međutim, u HDZ-u bi me možda i isključili, pa ću zbog njih podršku morati dati Hebrangu', zaključio je Ćiro Blažević, vjerojatno poučen iskustvom stranačkog kolege Franje Arapovića, koji se umjesto na Hebrangovom, našao na skupu potpore Dragana Primorca pa je iste večeri dobio nogu iz HDZ-a.

Vrlo je malo sportaša koji su otvoreno podržali svoje favorite. Tako se Niko Pulić angažirao u kampanji Nadana Vidoševića, i to kao njegov službeni vozač, a Draganu Primorcu podršku je dao zlatni olimpijac Nikolaj Pešalov