GABRIEL ESCOBAR:

'Sporazum Srbije i Kosova je pravno obvezujući i predstavlja početak pomirenja dviju strana'

20.03.2023 u 17:55

Bionic
Reading

Sporazum koji su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti prihvatili u subotu u Ohridu pravno je obvezujući za obje strane, a ispunjenje dogovorenog utjecat će na njihov europski put, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar

Kosovo i Srbija suglasili su se o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, a obje su strane dogovorile i prihvatile provedbeni aneks sporazuma na putu prema normalizaciji međusobnih odnosa, objavio je u subotu, poslije 12 sati razgovora u Ohridu, šef europske diplomacije Josep Borrell.

Komentirajući činjenicu da srbijanski predsjednik nije želio potpisati taj dokument, Escobar je novinarima u Bruxellesu rekao da se radi o pravno obvezujućem sporazumu, na koji sam potpis nema nikakav pravni utjecaj.

Svrha tog sporazuma nije međusobno priznavanje Srbije i Kosova, već normalizacija odnosa dviju zemalja. Pratit ćemo kako se dogovoreno implementira kako bismo potaknuli Beograd i Prištinu da provode sporazum, izjavio je Escobar.

On je, prema izvješću beogradskih medija iz Bruxellesa, ocijenio da taj dokument predstavlja početak pomirenja između Srbije i Kosova. Primjena dogovorenog mora početi odmah, a i Beograd i Priština imati će koristi od toga, rekao je Escobar. Podsjetio je kako se Srbija obvezala da počne priznavati kosovske dokumente i nacionalne simbole, dok je za Prištinu važno da počne izradu nacrta rješenja vezanog uz asocijaciju općina s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Američki dužnosnik ocijenio je da za Prištinu najveći značaj ima prijem u euroatlantske strukture, dok je za Beograd to početak razgovora o formiranju zajednice kosovskih općina sa srpskom većinom. Escobar je istaknuo da ideja asocijacije općina s većinskim srpskim stanovništvom treba biti interesu građana i omogućiti Srbima sudjelovanje u demokratskom životu, s tim da ne ugrožavaju funkcioniranje Kosova.

  • +5
Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

On je najavio i da se može očekivati veće angažiranje Sjedinjenih Država i EU-a kako bi se pružila pomoć Srbiji i Kosovu da provedu dogovoreno. Sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju brži put prema EU, ocijenio je Escobar. On je istaknuo nadu da će sve članice Europske unije priznati Kosovo u bliskoj budućnosti.

Pet država članica EU-a koje ne priznaju Kosovo nisu u međuvremenu primijenile stajalište o prihvaćanju državnosti i neovisnosti bivše srbijanske pokrajine koja je 2008.. proglasila nezavisnost, ali su podržale europski plan za normalizaciju odnosa dviju strana.