ALTERNATIVA VJERONAUKU

Splitski profesor izabran za šefa Radne skupine za predmet Kritičko mišljenje

11.11.2021 u 16:52

Bionic
Reading

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je konstituirajući sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta radnog naziva Kritičko mišljenje, na kojemu je za voditelja skupine izabran Bruno Ćurko priopćilo je Ministarstvo

Uz izbor voditelja Radne skupine, tema sastanka, uz ostalo, bile su zadaće skupine te hodogram aktivnosti koji se odnosi na proces izrade i donošenja kurikuluma novoga nastavnog predmeta te metodološki pristup izrade Nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta Kritičko mišljenje.

Doc. dr. sc. Bruno Ćurko sveučilišni je profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu. U dosadašnjem radu u sustavu odgoja i obrazovanja aktivno je sudjelovao na najmanje deset edukativnih međunarodnih EU projekata, održao je više od 1100 radionica s djecom u suradnji s najmanje 30 škola u Hrvatskoj, a prije zaposlenja na Fakultetu radio je kao srednjoškolski nastavnik.

Na Fakultetu predaje Metodiku nastave filozofije i Metodiku nastave etike, a vodio je i izborne predmete Kritičko mišljenje i Filozofija s djecom.

Iz Ministarstva podsjećaju da je nakon provedenoga Javnog natječaja, a na prijedlog Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, ministar znanosti i obrazovanja imenovao Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta Kritičko mišljenje.

Zadatak Radne skupine je izraditi sadržaj za novi izborni predmet koji će se uvoditi isključivo u osnovne škole od prvog do osmog razreda.

Riječ je o alternativnome izbornom predmetu za one učenike koji ne upisuju konfesionalni Vjeronauk. Cilj novog predmeta je naučiti učenike, uz ostalo, kako izabrati i upotrebljavati valjane argumente u raspravi, vrednovati tuđa mišljenja, biti kreativniji i originalniji, ali i naučiti prihvaćati argumente sudionika rasprave bez potrebe za dominacijom vlastitoga mišljenja.