PRVI POTEZ

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara obećao uređenje Žnjanskog platoa

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2017 13:31
  • Objavljeno 17.06.2017 u 13:30
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obišao je u subotu Žnjanski plato koji bi uskoro trebao postati uredno uređen prostor pa su zajedno s njime ondje bili i direktori gradskih poduzeća "Split parking", "Parkovi i nasadi" te "Čistoća", kao i predstavnici Gradskih kotara Žnjan, Trstenik i Mertojak

Krstulović Opara rekao je da je prvu radnu subotu odabrao za obilazak Žnajskog platoa jer je tada "pritisak građana s djecom koji se dolaze odmarati najveći" te dodao kako se procjenjuje da oko 15 do 20 tisuća ljudi vikendom dolazi na tu lokaciju.

No, dodao je, na Žnjanskom platou postoji niz upravno-pravnih poteškoća i nered koji je nastupio istekom koncesijskih odobrenja te cijeli niz nelegalnih građevina.

Najavio je izradu akcijskog plana i preuzimanje obveza javnih poduzeća: "Split-parkinga", "Parkova i nasada" i "Čistoće" koje dio svojih resursa i financijskih sredstava trebaju preusmjeriti na Žnjanski plato te "ogromnu površinu dovesti do zadovoljavajuće razine" za kupališnu sezonu.

Šišanje trave, odnošenje smeća, stalno održavanje plaža, kvaliteta i kakvoća vode i njezina ispitivanja, uređeni parkinzi, jutarnje zalijevanje zemljanih površina, sve će se to napraviti, poručio je gradonačelnik.

Na terenu će biti i određeni broj 'bobija' koji će imati zadatak pomagati u regulaciji prometa na Žnjanskom platou. To je cijeli niz sitnih i malih poteza koji čine sustavni pristup u održavanju platoa, poručio je gradonačelnik.

"Ne mogu dopustiti da Žnjanski plato bude prepušten bivšim koncesionarima i stihiji. Siguran sam da ćemo dobro raditi i da ćemo već idući vikend, te narednih dana ovdje imati kontinuirane akcije javnih poduzeća", rekao je splitski gradonačelnik te dodao da će tijekom ljeta kontrolirati radove i da će od direktora javnih poduzeća tražiti da se smanji broj godišnjih odmora zaposlenika.

Na sastanku su bili i predstavnici triju gradskih kotareva na kojima se prostire Žnjanski plato: Trstenika, Mertojaka i Žnjana. Tamošnje stanare najviše smetaju nekadašnje koncesije, ležaljke koje zauzimaju mjesto na plažama, ali i septičke jame za koje stanovnici ne znaju gdje njihov sadržaj završava. Predlažu uređenje plaža i održavanje prostora, te čišćenje dijela Žnjana od velike količine građevinskog otpada.

"Shvaćamo da se sada u sezoni ne mogu rušiti i micati ovi objekti koji više nemaju dozvolu, ali predlažemo da se napravi urbanistički plan i odmah nakon ljeta krene u generalno uređenje. Ne čistiti, ne dotjeravati, ne lickati, već sve preurediti", izjavio je Sani Mardešić, predsjednik GK Žnjan i vijećnik stranke Pametno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!