ZAMJERA IM VISOKE PLAĆE

Splitska nastavnica ogorčena na sindikalne kolege

Bionic
Reading

Dok ljude uvlače u štrajk i naočigled se bore za njihova prava i s njima suosjećaju, sami već 16 mjeseci mudro šute i primaju plaću u punom iznosu. Sudjelovali su u štrajku, a sami nisu izgubili ništa. Članstvo je revoltirano i ogorčeno – optužbe su to na račun vodstva i zaposlenika Sindikata hrvatskih učitelja, njih ukupno 12, koje je iznijela nastavnica Dubravka Piteša, sindikalna povjerenica toga sindikata u splitskoj osnovnoj školi Brda, piše Slobodna Dalmacija

Nastavnica Piteša svojim kolegama u sindikatu zamjera jer svoje plaće nisu umanjile u skladu s Vladinom uredbom kojom su od 1. srpnja prošle godine svim zaposlenicima u školama ukinuti dodaci na plaću u iznosu od tri, pet, sedam i devet posto.

Prozvani v. d. čelnika SHU-a Vladimir Milošević Zvonimir Laktašević je sredinom veljače otišao u mirovinu) iznenađen je prozivkama sindikalne kolegice te smatra kako optužbe ne odgovaraju istini jer, kako tvrdi, Vladina uredba se ne odnosi na sindikalni Pravilnik, pa se samim tim zbog toga plaće 'profesionalaca' ne mogu smanjivati. Drugim riječima, oni doista proteklih 16 mjeseci primaju plaće uvećane za dodatke od 3,5,7 i devet posto.

Osim što su zadržali dodatke na plaće, a članstvo zbog toga poveli u štrajk Dubravka Piteša, piše Slobodna, kolegama iz Sindikata hrvatskih učitelja zamjerila je i ovo:
-primaju položajni dodatak u visini od 20 posto za radno mjesto predsjednika ili glavnog tajnika;
-imaju uvećanje od 10 posto kao stalni dodatak na plaću zbog opsega i posebnosti poslova, stimulacije te jednokratne naknade;
-nakon niza godina ponovno su imenovali glavnu tajnicu, i to osobu koja je dosad bila pravna savjetnica, a kojoj je zbog promaknuća plaća skočila za 3.000 kuna.

Milošević, koji tvrdi da ne koristi nikakve dodatke na plaće, otkrio je da prima mjesečnu plaću od 13.400 kuna neto.