sažeta pravila

Split objavio upute za građane kako bi se trebali ponašati u slučaju potresa: Nemamo namjeru stvarati paniku, seizmološke aktivnosti nije moguće predvidjeti'

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 07.10.2021 14:05
  • Objavljeno 07.10.2021 u 10:45
Trilj, dan nakon potresa

Trilj, dan nakon potresa

Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Tadinac/PIXSELL/PIXSELL

Dan nakon potresa u Dalmaciji, Grad Split je objavio na svojim stranicama pravila ponašanja kojih bi se građani trebali pridržavati u slučaju jačih potresa

Grad Split je na svojim službenim stranicama, dan nakon potresa koji se osjetio u Dalmaciji, objavio pravila ponašanja kojih bi se trebalo pridržavati u slučaju jačih potresa. Navode kako nemaju namjeru 'stvarati paniku jer seizmološke aktivnosti jednostavno nije moguće predvidjeti'.

Objavljena pravila ponašanja prenosimo u cjelosti:

'Prije potresa

Prije samog potresa trebalo bi se pobrinuti da su sanirane neispravne električne instalacije te plinske i vodovodne cijevi. U samom prostoru u kojem se boravi, nužno je znati gdje su glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju.

Ormari, ogledala i slike na zidovima trebali bi biti dobro fiksirani. Općenito, trebalo bi voditi računa o tome da su onemogućena gibanja pokretnih dijelova namještaja i tehničke opreme. Lomljive predmete, na primjer od stakla i porculana, također bi trebalo držati u niskim i zatvorenim ormarićima.

  • +5
  • +2

Posljedice potresa urušila se štala kod Dugopolja

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Dobro je znati koja su 'sigurna' mjesta u svakoj prostoriji – koji je čvrsti ili nosivi zid. Oni bi trebali poslužiti kao zaklon ukoliko dođe do jačeg potresa. Nadalje, pri ruci bi valjalo imati baterijsku lampu, radio, zviždaljku i komplet prve pomoći. Dobro je imati i zalihe hrane i pića, prije svega vode. Također, sa članovima obitelji dobro je dogovoriti dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Prvo u blizini stambenog prostora, negdje na otvorenom, a drugo izvan susjedstva, u slučaju da niste u mogućnosti doći do kuće. Svatko mora znati mjesto sastanka.

Tijekom potresa

Tijekom samog potresa najbitnije je pokušati ostati smiren što je najviše moguće, ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine ozljeda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Tijekom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svjetiljki i građevina. Ako smo, pak, na višim katovima ili moramo ostati u zatvorenom prostoru, sklanjamo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata za koje procijenimo da su dovoljno snažni, pod čvrsti stol ili klupu, ili uz nosivi zid. Nije loše i zaštititi glavu i lice rukama te se prisloniti uz kut nosivog zida i obavezno se držati dalje od stakla, prozora, vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti – rasvjetnih tijela, namještaja, itd. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla posve ne smiri i tek tad iziđite na otvoreno. Nikako ne idite dizalom.

Ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru, ali tako da ne ometa prolaz većim vozilima žurnih službi te nemojte sa svojim autom biti smetnja u prilazu hidrantu.

Nakon potresa

Nakon potresa budite spremni za novo podrhtavanje tla. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri. Ako ste zapeli u zatvorenom, procijenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno. Uzmite sa sobom samo najnužnije, vodite računa o potrebama djece i starijih te nemojte zaboraviti ni na kućne ljubimce. Ako ste u prilici, zatvorite glavne ventile vode i plina te isključite struju. U slučaju da oko vas ima ozlijeđenih, svakako pokušajte pomoći, no jedino ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavijestite žurne službe ako znate da oko vas ima ranjenih. Pratite vijesti i upute nadležnih te njihove znakove za uzbunjivanje.', navodi se u pravilima ponašanja za slučaj jačih potresa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!