EUROPLJANI U INSPEKCIJI

Splićani: Propadnu li škverovi, raste euroskepticizam

15.12.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Šef europske delegacije u Hrvatskoj Paul Vandoren u Splitu se dva dana upoznavao s problemom brodogradnje. Kaže da su mu stvari sada puno jasnije

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren rastrčao se ovih dana po Splitu, sastao sa svim bitnim lokalnim dužnosnicima (osim Željka Keruma koji je, eto, baš danas bio u Zagrebu), a u centru pažnje bio je problem Brodosplita.

I u škveru, i u županiji, i u gradskoj upravi upozorili su Vandorena da bi 'eventualna propast' brodogradnje izazvala katastrofalne posljedice za Split i regiju te da bi gotovo sigurno povećala euroskepticizam među Dalmatincima.

Vandoren kaže da je pomno saslušao primjedbe i da sada ima puno jasniju sliku o problemu, no nikakav konkretan odgovor nije ponudio.

'Ubrzali smo proces analize programa restrukturiranja brodogradilišta i na njemu radimo istodobno s hrvatskom Agencijom za tržišno natjecanje. Europska unija nipošto ne želi zatvaranje hrvatskih brodogradilišta, nego njihov opstanak i zadržavanje što više radnih mjesta', diplomatski se izrazio diplomat. Na konkretno pitanje kada će, konačno, Europska komisija ocijeniti programe restrukturiranja brodogradilišta nije znao odgovoriti.

'Ne znam, potrebno je imati sve elemente i činjenice', kazao je. Što god to značilo.
A upravo u splitskom škveru ovih dana zavladala je panika jer je zbog europske zabrane ugovaranja novih brodova i nedostatka posla najavljeno da se već u siječnju pet stotina radnika šalje na čekanje.

Splitski škver


Sindikati u Brodosplitu upozorili su ga da gotovo sve europske države prikriveno subvencioniraju svoju brodogradnju, i to tako da komercijalne brodove službeno prikazuju kao vojne, no Vandoren je na to odgovorio u Bandićevom stilu:

'Ja za takve slučajeve ne znam, ali sam sindikatima rekao da ako ima brodogradilišta i država članica EU koji krše pravila, onda će se to ispitati.'

Pitali su novinari šefa europske delegacije i je li točno da je rješavanje slučaja Sanader uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što je on kategorički zanijekao.

'Ne komentiramo pojedinačne slučajeve, ali pozdravljamo stajalište hrvatskih vlasti da nitko nije iznad zakona, jer pravda mora biti zadovoljena u svim slučajevima', rekao je Vandoren.