pretilost kod mladih

Španjolska zabranjuje reklamiranje nezdravih proizvoda djeci

28.10.2021 u 18:14

Bionic
Reading

Španjolska će zabraniti oglašavanje nezdrave hrane i pića usmjereno prema djeci kako bi se smanjila pretilost kod mladih, rekao je u četvrtak ministar za potrošačka pitanja

"Naša djeca su vrlo ranjiva na reklame i naša je dužnost zaštititi ih“, napisao je na Twitteru ministar Alberto Garzon iz vladajuće lijeve koalicije.

Najavio je da će se zabraniti reklamiranje pet kategorija proizvoda maloljetnicima, neovisno o sastavu. To uključuje čokoladu, slatkiše, energetske pločice, kolače, slatke kekse, sokove, sladolede i energetska pića.

Zabranit će se i oglašavanje drugih proizvoda ako će sadržavati previše masti, šećera i soli.

Udruga potrošača objavila je da se u devet od deset reklama usmjerenih prema djeci reklamiraju nezdravi proizvodi.

Potez, koji još treba potvrditi vlada, utjecat će na reklame za djecu mlađu od 16 godina na televiziji i radiostanicama, u kinodvoranama i na internetu, uključujući društvene mreže i mobilne aplikacije.

Podaci Španjolske agencije za nutricionizam i sigurnost hrane pokazuju da 40,6 posto djece između šest i devet godina ima višak kilograma, a 17,3 posto njih je pretilo.

Prema podacima europskog statističkog ureda za 2019., premjernu težinu ima 54 posto Španjolaca. Tu neslavnu listu predvodi Hrvatska, gdje višak kila ima 65 posto stanovnika.