BORBA S KORONOM

Španjolska stanovnicima uvela raspored izlaska na ulicu: Mogu šetati ili se baviti sportom, ali samo u određenim satima tijekom dana

30.04.2020 u 20:24

Bionic
Reading

Španjolska, zemlja s najviše oboljelih od koronavirusa u Europi, u subotu će dopustiti stanovnicima izlazak na sat vremena kako bi se individualno bavili sportom ili šetali, ali u određenim satima tijekom dana.

Stanovnici su zatvoreni u stanovima i kućama već mjesec i pol dana te zasad smiju izlaziti samo po najosnovnije namirnice u četvrti gdje žive.

'Sada će biti potrebna odgovornost, održavanje higijene i udaljenosti od drugih osoba', rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije najavljujući ublažavanje mjere.

U mjestima s više od 5.000 stanovnika bit će uveden raspored koji će kontrolirati policija na ulicama. Raspored je podijeljen za ljude triju generacija.

Stanovnici u dobi između 14 i 70 godina smjet će izlaziti od 6 do 10 sati ujutro. Kada se oni vrate doma izlazit će osobe starije od 70 godine od 10 sati ujutro do podneva.

Od podneva će izaći djeca do 14 godina starosti sve do 19 sati.

Tada će opet izaći umirovljenici do 20 sati. Nakon njihove šetnje opet će biti dopušten izlazak najvećem broju stanovnika u dobi od 14 do 70 godina, sve do 23 sata.

'Dopušten je izlazak samo jednom u danu', upozorio je ministar Illa.

Oko 47 milijuna stanovnika zatvoreno je u stanovima, no vlada je odlučila ublažiti mjeru nakon što je zabilježena najmanja stopa novozaraženih od izbijanja koronavirusa. U četvrtak je oboljelo 0,24 posto više osoba nego dan ranije a posljednjih nekoliko dana stopa je iznosila 1 posto.

'Moramo se čuvati euforije. Ona bi mogla biti opasna', rekao je šef liječničke službe Fernando Simón na konferenciji za medije. Vlada je zato uvela raspored kako se ne bi svi odjednom našli na ulici. Bit će dopušteno udaljavati se na najviše kilometar od svojih zgrada i kuća.

Ovo je druga ublažena mjera nakon što od nedjelje djeca smiju izlaziti na sat vremena u pratnji roditelja. Djeca su bila zatvorena 42 dana tijekom jednog od najstrožih režima u Europi.

Stanovnici su od 14. ožujka, kada je proglašeno izvanredno stanje, smjeli izlaziti jedino u trgovine s hranom, ljekarne, kioske, bolnice, banke, benzinske crpke te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade.

Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput zdravstva, proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u građevini i industriji.

Ministarstvo zdravstva će u petak objaviti na svojoj internetskoj stranici novi pravilnik o dopuštenom kretanju stanovnika.

Putovanja su i dalje zabranjena pa policija na izlazima iz gradova patrolira na autocestama. S obzirom da se približava 1. svibnja, praznik rada kada obično Španjolci odlaze u vikendice, pojačana je kontrola automobila.  U slučaju neopravdane vožnje automobilom vozačima prijete kazne.

Španjolska još uvijek ima najviše oboljelih u Europi s 213.435 inficiranih stanovnika.

U četvrtak je preminulo 268 osoba, najmanje u zadnjih mjesec dana.

Španjolska s ukupno 24.543 preminulih ima najviše žrtava na svijetu nakon SAD-a, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Izliječeno je 112.500 stanovnika, više od polovice oboljelih.