ZA 'ŠIRENJE DEMOKRACIJE'

Soros u svoj fond upumpao svježih 18 milijardi dolara

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 18.10.2017 22:51
  • Objavljeno 18.10.2017 u 22:51
George Soros

George Soros

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA USA-KT/SIPA

Američki milijarder i filantrop George Soros donirao je 18 milijardi dolara u svoj fond Otvoreno društvo, piše Wall Street Journal

Prema pisanju lista, fond Otvoreno društvo postao je drugi po veličini u SAD-u, nakon fonda Billa i Melinde Gates. Otvoreno društvo je globalna organizacija čiji je cilj izgradnja energičnih i tolerantnih društava. U tu svrhu Soroseva je organizacija u razne programe upumpala više od 14 milijardi dolara od 1979. godine, otkada je osnovana.

Zbog takvih stavova Soros je često na udaru nacionalističkih političara, a posljednji primjer je progon s kojim je suočen u rodnoj Mađarskoj, koji provodi tamošnji premijer Viktor Orban. Otvoreno društvo 'operiralo' je i po Hrvatskoj te također nije popularno u desnom dijelu javnosti.

U tekstu Wall Street Journala navodi se da je Soros formirao investicijsko vijeće, čiji je i predsjednik.

Novi direktor za investicije je Don Fitzpatrick, koji podnosi izvještaje, a za razliku od prethodnika na toj poziciji, ne odgovara Sorosu, već investicijskom vijeću. 87-godišnji Soros zapravo stvara temelje za to da Otvoreno društvo opstane i nakon njega.

Prema podacima lista, on ne planira investirati sredstva koja je donirao fondu.

'Soros za tu svrhu koristi vlastiti novac koji drži u svojoj tvrtki', piše Wall Street Journal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!