SVEČANO OBEĆANJE

Orban prihvatio zahtjeve EU-a oko Sorosevog sveučilišta

29.04.2017 u 17:36

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je čelnicima Europske pučke stranke (EPP) da će prihvatiti zahtjev Bruxellesa i izmijeniti zakon koji kritičari smatraju napadom na akademske slobode, objavio je u subotu EPP.

'Premijer Orban je obećao vijeću EPP-a da će prihvatiti sve zahtjeve Europske komisije u roku koji je odredila Komisija', rekao je Sigfried Muresan, glasnogovornik najbrojnijeg kluba u Europskom parlamentu nakon sastanka Orbana s ostalim stranačkim čelnicima u Bruxellesu.

Orbanov glasnogovornik odbio je reći što je mađarski premijer rekao na sastanku sazvanom kako bi se pojasnile pozicije unutar konzervativnog bloka čiji je član i njemačka kancelarka Angela Merkel.

'EPP je zatražio od Fidesza i mađarskih vlasti da poduzmu sve nužne mjere kako bi ispunili zahtjeve Komisije. Premijer Viktor Orban uvjerio je EPP da će se Mađarska ponašati u skladu s tim', priopćio je nakon sastanka predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Europska komisija je u srijedu otvorila postupak zbog kršenja europskog prava protiv Mađarske zbog njezina zakona o visokoškolskom obrazovanju, koji bi mogao dovesti do zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti (CEU). Bruxelles je Budimpešti dao rok od mjesec dana da izmijeni sporni zakon.

Mađarski je parlament početkom travnja po hitnom postupku izglasao zakon usmjeren protiv CEU-a koje je nakon pada komunizma utemeljio američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros. Posljednjih mjeseci mađarska vlada sve češće napada Sorosa, nazivajući ga neprijateljem Mađarske.