DOLAZI KRAJEM GODINE

Sony na predstavljanju PlayStationa 4 propustio predstaviti – konzolu

21.02.2013 u 08:41

Bionic
Reading

Sony je noćas održao event o kojemu će se, sigurni smo, govoriti još godina. Oči svijeta bile su uprte u New York i Sony zaista jest službeno najavio PlayStation 4, no konzoli ni traga a bome ni glasa

Možemo samo zamisliti višesatna vijećanja Sonyjevog odjela za marketing koji već posljednje dvije godine osmišljava promociju konzole koja će naslijediti PlayStation 3. Vode se tu lucidne rasprave do dugo u noć uz cigaru i škotski whiskey, neki posežu i za tabletama kako bi mogli ostati budni. 'Sve za tvrtku' – opravdavaju to duboko u sebi znajući da im je brak pred raspadom a ni pas više nije sretan kad se vraćaju kući – 'PlayStation 4 mora uspjeti!'.

 

I tako nekoliko mislioca već mjesecima razglaba kako predstaviti konzolu svijetu i oduševiti ga, pokazati mu da Sony još uvijek može i da onaj Gates i njegov glupi Xbox mogu ići dovraga. Na jednom od posljednjih vijećanja ustaje najmlađi u timu i predlaže: 'E dečki, ajmo ne predstaviti PlayStation 4 na predstavljanju PlayStationa 4.' Prije no što je mogao vidjeti reakciju kolega, gunđalo koje je sjedilo do njega stisnulo mu je instantni šamar. Pravo zidarski, reklo bi se po naški. Ipak, voditelj tima zamislio se na nekoliko sekundi i u tonu ratnoga pokliča prekinuo napetost koja se u sobi mogla rezati nožem: 'Učinimo to!'.

 

Vjerovali ili ne – Sony to zaista jest učinio. Naime, već mjesec dana bila je javna tajna da će Sony 20. veljače u New Yorku predstaviti novu konzolu koja će naslijediti PlayStation 3. Event se zaista održao a oči milijuna igrača i zaljubljenika u tehnologiju diljem svijeta bile su uprte u New York putem internet streaminga. On je svako malo pucao, ali hej, predstavljanje novog PlayStationa ne događa se svaki dan.

 

Sony je vrlo brzo rasčistio sve nedoumice i jasno pokazao da će na eventu biti predstavljena nova konzola do tog trena poznata pod kodnim imenom 'Orbis'. Ubrzo je pokazan i novi, izmijenjeni kontroler 'Dual Shock 4' pri čemu smo mogli samo ustanoviti da su procurjeli materijali bili itekako vjerodostojni. Radi se o izmijenjenoj verziji PlayStation 3 kontrolera koji u sredini ima minijaturni touch-pad a sa stražnje strane senzor za kretanje.

 

 

Nakon toga Sony je predstavio i specifikacije koje se nalaze pod pokrovom same konzole i učinio je to na način da je opet ostavljeno poprilično prostora za nagađanja. Biti će tu x86 procesor 'Jaguar' iz AMD-a koji ima osam jezgri, 8 GB GDDR5 RAM-a, Radeon grafička kartica sa 18 'jedinica' te Blu-Ray player. Glasine su se tako još jednom pokazale potpuno vjerodostojnima iako zapravo ni dalje ne znamo pravu snagu grafičke kartice i procesora, kao ni veličinu HDD-a.

 

 

Uslijedila je prezentacija grafičke moći konzole pa je tako predstavljen tech demo Unreal Enginea 4 koji zapravo ni ne izgleda toliko spektakularno, a ni zasada predstavljene igre nisu previše oduševile.

 

Prezentirane su igre 'Knack', 'Killzone: Shadow Fall', 'Driveclub', 'Infamous: Second Son', 'Deep Down' 'The Witness' i još nekoliko njih. Blizzard je objavio da Diablo III dolazi i na PlayStation 3 ali i na PlayStation 4. 'Destiny', novi projekt Bungie studija također će svoje mjesto potražiti na PlayStationu 4. 'Watch Dogs', već sada željno isčekivana igra iz Ubisofta također će se moći zaigrati na novom PlayStationu. Više o ovim igrama pojedinačno ćemo pisati kroz nadolazeće dane.

 

 

Nakon svega, okupljeno mnoštvo na eventu, ali i milijuni onih koji su event gledali putem streaminga očekivali su razotkrivanje i same konzole. 'Dajte nam kutiju!!' već smo i mi pomalo kuhali u sebi. Ali jok! No pasaran!

 

'Morali smo nešto sačuvati i za kasnije.' uz smješak je objasnio Shuhei Yoshida, predsjednik Sonyja uz napomenu da su razmišljali o tome da ne prikažu ni kontroler (!!), ali to bi ipak bilo previše pa su ga ipak odlučili pokazati. I on je istaknuo važnost 'Share' dugmeta koji je navodno temeljna ideja nove konzole. Streaming igara, igranje igre dok se ona još downloada, dijeljenje videa svojeg igranja sa prijateljima, povezivanje, povezivanje, povezivanje. Na neki će način igre s PlayStationa 4 biti moguće igrati na PlayStation Vita konzoli, no još uvijek očekujemo detaljno objašnjenje ovog navoda.

 

Nakon što nismo vidjeli konzolu nismo dobili ni datum. 'Blagdani 2013.', kažu Sonyjevci. Baš neočekivano, kao da to nismo znali i sami.

 

Da rezimiramo – konačna službena najava PlayStation 4 konzole velika je i iznimno bitna stvar za gaming u cijelosti. Voljeli mi to priznati ili ne, gaming industrija se danas temelji i ovisi o – konzolama. Vidljivo je da je Sony uložio mnogo truda u razradu nekih koncepata u kojima očito jest budućnost, no s druge strane event je bio i pravo malo razočaranje. Predstavlja se konzola a konzolu na kraju uopće ne vidimo jer je to nekome bilo vrlo šaljivo, zabavno i 'cool', a nismo dobili ni konkretan datum izlaska.

 

Čeka li zapravo Sony Microsoftovu objavu nove Xbox konzole pa zato ne želi otkriti sve karte saznati ćemo kroz nekoliko mjeseci.