OD PARIZA DO ŠVICARSKE

Solarna letjelica krenula na povijesni let

03.07.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Švicarski eksperimentalni solarni zrakoplov Solar Impulse, počasni gost Salona u Le Bourgetu, poletio je iz Pariza u nedjelju ujutro, a na cilj u Švicarsku trebao bi sletjeti tijekom večeri, priopćila je u nedjelju tvrtka Solar Impulse

Letjelica je krenula iz zračne luke Le Bourget na sjeveru Pariza u 7 sati i 11 minuta. Očekuje se u Payerneu, u Švicarskoj, nakon 19 sati, objavila je tvrtka.

Njezine su baterije napunjene 100 posto 'jer je izložena sunčevim zrakama u petak radi kompletnog punjenja', piše na internetskoj stranici posvećenoj projektu, a na kojoj se može izravno pratiti napredak letjelice (www.solarimpulse.com).

Nakon što je obišao s južne strane svoju prvu prepreku - parišku zračnu luku Charles de Gaulle - na 600 m visine tijekom dva sata, Solar Impulse trebao se popeti na 3500 metara.

'Ako sve dobro prođe, prijeći će francusko-švicarsku granicu oko 15 sati', piše na internetskoj stranici koja dodaje da su 'vremenski uvjeti savršeni za zadnji let u nizu europskih letova Solar Impulsea'.

Sljedeći cilj projekta izgradnja je drugog prototipa za nadlijetanje Atlantika, što je predviđeno 2013. godine.