SUMNJA U UTAJU POREZA

Šok u Parizu: Policija u 5 ujutro upala u sjedište Googlea

24.05.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Francuski istražitelji upali su u sjedište tvrtke Google u Parizu te se trenutačno vrši pretres ureda. Pozivajući se na izvor blizak francuskom ministarstvu financija, Reuters javlja da se sumnja na utaju poreza

Istražitelji su upali u Google oko 5 sati ujutro, a dnevnik Le Parisien piše da urede pretražuje oko 100 službenika.

Francuska, Britanija i još neke zemlje već dulje vrijeme žale se na način na koji Google i ostali tehnološki divovi generiraju profit na teritorijima tih zemalja, ali porezna sjedišta su im u drugim zemljama, u kojima su im porezi znatno manji.

Francuska, konkretno, od Googlea traži oko 1,6 milijardi eura neplaćenog poreza. U travnju su francuske porezne vlasti poslale McDonalds'u račun u iznosu od 300 milijuna eura za neplaćeni porez na dobit, koju je, smatraju, taj lanac restorana povukao preko podružnice u Luksemburgu.

Početkom svibnja Ujedinjeni narodi objavili su da su tvrtke iz cijelog svijeta u 2015. godini usmjerile 221 milijardu dolara u zemlje s niskim porezima, ponajprije u Luksemburg i Nizozemsku, a 72 milijarde dolara ulaganja otišlo je u dvije britanske porezne oaze - Britanske Djevičanske otoke i Kajmanske otoke.

Međutim, kompanije su povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Nizozemske u zadnjem tromjesečju 2015. godine, nakon što su te dvije zemlje uvele nova Unijina pravila za suzbijanje štetne porezne prakse.