jednak značaj

Socijalni radnici: Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku

15.03.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku, poručili su jednoglasno socijalni radnici u utorak u sklopu Svjetskog dana socijalnog rada koji se obilježava pod nazivom "Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga"

"Tražimo načine kako da naš glas dobije jednak značaj kao glas politike jer politika je gluha na glas struke", rekla je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić na progodnoj svečanosti.

Preko medija vide, jer komunikacija zadnjih mjeseci između politike i njih ide kroz medije, dodala je, da im se šalju direktne poruke da se od njih ne očekuju inicijative niti aktivno participiranje u tim procesima, nego poslušnost, šutnja i puko vjerovanje poslodavcu da će sve biti dobro.

Današnji središnji skup održava se pod geslom "Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive" jer se kao profesija u kontekstu katastrofa i pandemije, koji su izazov za socijalni rad, nalaze i u situaciji početka reforme sustava socijalne skrbi s kojom se nisu složili u pripremi jer smatraju da ide u krivom smjeru.

Karačić: Konceptom promjena do dodatnog administriranja socijalnih usluga

Karačić je navela kako je skup i prilika da pokušaju ponovno uspostaviti dijalog s nadležnim Ministarstvom kako bi strukturne promjene prošle sa što manje posljedica jer one moraju biti rezultat sinergije svih kojih se ta djelatnost tiče.

Kao najveće probleme nove reforme navela je kako se čini da cijeli koncept promjena vodi u dodatno administriranje socijalnih usluga i prava, što onda znači udaljavanje korisnika, težu dostupnost ili manju ulogu socijalnih radnika u neposrednom radu s korisnikom bez čega nema rezultata.

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš istaknuo je kako Hrvatska ima dvije i pol tisuće socijalnih radnica i radnika koji skrbe o više od pola milijuna korisnika, što su velike brojke, no o socijalnoj skrbi u javnosti se govori samo nekoliko puta godišnje i samo kada se dogodi nešto loše.

Državna tajnica u Ministarstvu rada Marija Pletikosa navela je kako se reformom socijalni radnici rasterećuju određenih administrativnih poslova jer je cilj da rade isključivo svoje stručne poslove, da se poštuju protokoli i da se ujednače njihova postupanja u svim centrima. Mišljenja je kako je većina socijalnih radnika zadovoljna s tim promjenama te poručila kako sve što rade, rade zbog poboljšanja sustava, struke i načina rada.

U povodu Svjetskog dana socijalnog rada, uručene su i nagrade Hrvatske udruge socijalnog rada istaknutim stručnjacima i organizacijama.

Također, na skupu je stotinjak okupljenih socijalnih radnika aplauzom podržalo socijalne radnike u Ukrajini, ali i Rusiji koji unatoč svim ugrozama moraju ostati vjerni temeljnim načelima profesije i zalagati se za mir i zaštitu svakog čovjeka.