oskudne izjave

SDP-ovke suglasne: Potrebna istinska reforma sustava socijalne skrbi, a ne ušminkavanje i mijenjanje naziva ustanova

30.04.2021 u 14:14

Bionic
Reading

SDP-ove saborske zastupnice Ivana Posavec Krivec i Martina Vlašić Iljkić poručile su u petak da je Hrvatskoj potrebna istinska reforma sustava socijalne skrbi, a ne "ušminikavanje" i mijenjanje naziva ustanova

"Ponuđena reforma sustava socijalne skrbi, koju naziremo kroz oskudne izjave u medijima od strane ministarstva, ne nudi ništa novo osim ušminkavanja i drukčijih naziva ustanova", kazala je Vlašić Iljkić na konferenciji za novinare u Saboru.

Istaknula je da takav pristup neće ponuditi korisnicima poboljšane usluge, niti zaštititi i ponuditi bolje uvjete rada stručnim radnicima centara za socijalnu skrb.

Zastupnica Posavec Krivec ocijenila je da se novim zakonom o socijalnoj skrbi pod krinkom poboljšanja namjeravaju napraviti strukturalne promjene koje bi mogle ozbiljno naštetiti sustavu i profesijama.

"De facto se razmontirava sustav centara za socijalnu skrb, ide se u nevjerojatnu centralizaciju, nema funkcionalne reorganizacije poslovnih procesa", rekla je Posavec Krivec.

Novčana davanja prebaciti u drugi resor

U SDP-u stoga predlažu da se, uz dodatno zapošljavanje, sustav socijalne skrbi reorganizira na način da se novčana davanja (doplatak za pomoć i njegu i osobna invalidnina, naknada do zaposlenja) prebace u drugi resor.

Tako se, ističu, socijalne radnike oslobađa administriranja i omogućuje obavljanje poslova za koje su se educirali, a to je rad s obitelji.

"U Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška na novčanim pomoćima i zajamčenoj minimalnoj naknadi radilo je pet stručnih radnika, a u Odjelu za djecu, mlade i obitelj tri socijalna radnika kada se dogodio onaj tragičan slučaj smrti djevojčice", navela je Vlašić Iljkić.