socijalni radnici zgroženi

'Inicijativa Jelene Veljače potakla je neutemeljene prozivke nestručnjaka o našem radu. To je neprihvatljio!'

03.04.2019 u 20:14

Bionic
Reading

Stručni radnici u centrima za socijalnu skrb rade predano i odgovorno, u skladu sa standardima struke, poručili su u srijedu iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, potaknuti komentarima na društvenim mrežama u kojima se problematiziraju kompetencije djelatnika tih centara, a "pristrano i subjektivno komentiranje" u slučajevima obiteljskog nasilja osudila je i Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR)

Ministarstvo za demografiju u priopćenju ističe kako podržava svaku građansku inicijativu za unapređenje rada sustava socijalne skrbi, no dodaju kako ne prihvaćaju miješanje u rad stručnjaka u sustavu socijalne skrbi od strane osoba bez stručnih kompetencija.

Navode kako je građanska inicijativa "Spasi me" (pokrenuta od glumice i scenaristice Jelena Veljače) potakla i javno komentiranje rada Centara za socijalnu skrb i njihovih stručnjaka te ih se proziva zbog nehumanosti, nepostupanja, nedovoljnu senzibiliziranost za potrebe žrtve.

"U javnosti ostavljaju dojam da nisu postupili na najbolji mogući način, čime se stvara ozračje nepovjerenja koje u znatnoj mjeri otežava, umjesto da unapređuje zaštitu žrtava, a osobito najosjetljivijih skupina", stoji u priopćenju.

Dodaju i da djelovanje nestručnjaka i aktivizam na društvenim mrežama ukazuje na suštinsko nepoznavanje problema te kako to nije djelotvoran ni konstruktivan način unapređenja zaštite žrtava nasilja u obitelji.

"Unatoč brojnim ograničenjima vezanim za potrebne resurse, prijetnjama, uvredama i pritiscima kojima su sada još pojačano izloženi stručni radnici u centrima, oni predano i odgovorno u skladu sa standardima struke obavljaju sve poslove", poručuju iz Ministarstva.

Također pozivaju kolege iz sustava da budu aktivni partneri Ministarstva u zaštiti digniteta stručnjaka i djelatnosti socijalne skrbi, a navode i kako će poduzeti sve potrebne mjere u zaštiti djelatnosti te uvesti promjene usmjerene na učinkoviti sustav socijalne skrbi.

HUSR: Kreiranje rada sustava socijalne skrbi od nestručnih osoba ponižavajuće i neprihvatljivo

HUSR se, poručuju u priopćenju, oštro protivi pristranom i subjektivnom komentiranju rada centara za socijalnu skrb u slučaju obiteljskog nasilja.

  • +15
Poznati na prosvjedu #spasime Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

"Javne prosudbe o lošem radu socijalnih radnika utemeljene na anonimnim i jednostranim komentarima, te osobnoj netrpeljivosti pojedinih osoba iz javnog života ne mogu i neće doprinijeti boljoj zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, nego samo osobnoj promidžbi nekih pojedinaca", navodi se u priopćenju.

Dodaju i da su nadležnost, odgovornost i djelovanje socijalne službe u slučaju obiteljskog nasilja definirani pozitivnim propisima i standardima stručnog rada.

Navode kako u tom području djelatnosti postoji mnogo ograničenja i prepreka, no da se unatoč njima žrtvama obiteljskom nasilja ili drugog oblika zlostavljanja predano i odgovorno pomaže, o čemu govore službeni podaci o prijavljenim slučajevima nasilja u obitelji te poduzetim intervencija u centrima za socijalnu skrb koje se odnose na ove korisnike.

"Napadi, uvrede, optužbe i hajka na socijalne radnike kao dežurne krivce za neka loša rješenja u ovom području djelatnosti ne mogu unaprijediti zaštitu žrtava nasilja, ali snažno utječu na lošu percepciju centra za socijalnu skrb u javnosti", navodi se u priopćenju.

Iz HUSR-a dodaju i da ne prihvaćaju direktno miješanje nestručnjaka u stručni rad socijalnih radnika.

Navode i da očekivanja i namjere osoba koje nemaju stručne kompetencije da kao članovi radnih skupina i na druge načine kreiraju djelovanje sustava socijalne skrbi ponižavajuće i apsolutno neprihvatljivo za svakog socijalnog radnika.

"Prihvaćanje takvih prijedloga na najvišim razinama izaziva zabrinutost i nezadovoljstvo cijele profesionalne zajednice koja s pravom očekuje pojašnjenja odgovornih i jasan odgovor na pitanja: Tko će i kako ubuduće definirati standarde stručnog rada u djelatnosti socijalne skrbi? Hoćemo li postati statisti u vlastitom filmu", pitaju se u priopćenju HUSR-a kojeg potpisuje predsjednica Štefica Karačić.