ne znaju tko je u samoizolaciji

Socijalni radnici: Najava o snižavanju plaća je nepravdena, radimo pod pritiskom

06.04.2020 u 22:27

Bionic
Reading

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika smatraju nepravednom najavu Vlade o mogućem snižavanju plaća u javnim službama s obzirom na veliki pritisak na socijalne radnike koji se dodatno povećao zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu te njihova doprinosa u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

U otvorenom pismu izvijestili su kako su u posljednja dva tjedna, a posebice nakon potresa u Zagrebu, suočeni s pojačanim priljevom zahtjeva za novčane pomoći i pomoći u naravi.

"Pojačani priljev zahtjeva za priznavanjem prava na naknade iz sustava socijalne skrbi nije primjetan samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj kao posljedica otkaza ugovora o radu. Svi zahtjevi rješavaju se po žurnom postupku i prioritetno", stoji u pismu Hrvatske komore socijalnih radnike u kojem navode i kako se postupanja obavljaju bez saznanja o tome koje osobe imaju izrečene mjere samoizolacije.

Stoga su nadležne službe pozvali da socijalnoj skrbi omoguće pristup podacima o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj kako bi njihovi djelatnici bili zdravstveno zaštićeniji u obavljanju neodgodivih radnji i postupanja.

"Socijalni radnici zaposleni su u nekoliko iznimno važnih te, u ovim trenucima, posebno opterećenim sustavima. Socijalni radnici u zdravstvu svakodnevno su u kontaktu s pacijentima te pružaju podršku zdravstvenom osoblju u zaštiti stanovništva, jednako kao i socijalni radnici zaposleni u sustavu socijalne skrbi te pravosuđu", poručili su u priopćenju iz Hrvatske komore socijalnih radnika koje je potpisao predsjednik komore Antun Ilijaš.

  • +12
Prazne zagrebačke ulice Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Istaknuli su kako socijalni radnici rade pod iznimnim pritiskom te povećanom izloženošću mogućnosti da se zaraze koronavirusom, a osobito su izdvojili one djelatnike koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe, ali i u onima za djecu i mladež gdje su osim stalnih korisnika na smještaju i djeca migranti.

Posebna pozornost potrebna korisnicima i osoblju domova za starije

Druge države, dodaju, suočavaju s velikim problemima upravo u pogledu zaštite korisnika domova za starije, ali i osoblja koje o njima svakodnevno skrbi bez obzira na izvanredno stanje u državi. Stoga su pozvali sve nadležne da posebnu pozornost usmjere na zaštitu zdravlja i korisnika i socijalnih radnika te drugog osoblja u direktnom kontaktu s korisnicima u domovima socijalne skrbi.

U Zagrebu su pokrenuta stalna dežurstva u novoformiranoj ispostavi u Cvjetnom naselju gdje su smješteni Zagrepčani koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, a socijalni radnici na raspolaganju su svima, bilo za upućivanje u prava i usluge, bilo za pružanje psihosocijalne podrške.

Povećana su postupanja i u obiteljsko-pravnom smislu s obzirom na sve izraženiju problematiku pojave obiteljskog nasilje, ali i povećanog broja mjera i radnji u slučajevima (visoko) konfliktnih brakorazvoda i ostvarivanja susreta i druženja s djecom.

Zahvalili su Nacionalnom stožeru Civilne zaštite zbog javne zahvale socijalnim radnicima za održavanje sustava socijalne skrbi stabilnim te u svjetlu iskazane zahvale "očekuju i daljnje poštovanje napora koje socijalni radnici svakodnevno ulažu na svojim radnim mjestima".