'NEDJELJOM U 2'

Vuk Vuković: Masovna otpuštanja u javnom sektoru bi sada izazvala kataklizmu. Ne bih se igrao ni s drugim stupom!

29.03.2020 u 14:32

Bionic
Reading

Otpis dugova na najmanje tri mjeseca, moratorij na kredite građanima koji ga ne mogu platiti u istom tolikom trajanju te subvencioniranje minimalnih plaća onim tvrtkama koje jako teško podnose krizu, mjere su koje Vuk Vuković, asistent na Katedri za ekonomiju Zagrebačke škole ekonomije i managementa, predlaže kao dio rješenja za probleme u koje su građani i poduzetnici upali zbog krize izazvane koronavirusom. Iako u principu podržava otpuštanja u javnom sektoru, Vuković se u ovoj kriznoj situaciji protivi radikalnim rezovima, a protiv je i korištenja sredstava iz drugog mirovinskog stupa

Analizirajući proračunsko opterećenje koje će nužno porasti bez obzira odlučila se vlada na odgodu plaćanja državi ili otpis, Vuković upozorava da će proračunski prihodi nužno padati, a s druge strane tu je porast nezaposlenosti. 'U pravilu, takva rupa se zatvara zaduživanjem. Postoje neefikasnosti unutar sustava državne uprave i prilika je da se srežu takve neefikasnosti', kaže Vuković. Kao primjer, naveo je sustav javne nabave.

Kad je riječ o povlaštenim mirovinama, Vuković kaže da je jasno da niti jedan premijer neće ići na drastične rezove u javnom sektoru ma koliko to bilo potrebno. 'Ma koliko podržavao radikalne rezove i otpuštanja, ona bi u ovom trenutku izazvala kataklizmu', rekao je.

Upitan bi li Hrvatska trebala ući u stand-by aranžman s MMF-om, rekao je da prvo treba iskoristiti sve što nudi EU. Kad je riječ o korištenju sredstava iz drugog mirovinskog stupa, što je u tekstu za tportal predložila Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, kaže kako se stvara rizik da ako Hrvatska nekad bankrotira, odlaze sve mirovine.