'godina isporuke obećanja'

Socijaldemokrati traže Zakon o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku: 'U Plenkovićevoj Vladi nema mjesta za najranjivije'

13.12.2022 u 15:27

Bionic
Reading

Zastupnici Kluba Socijaldemokrata u utorak su, govoreći o 'godini isporuke obećanja', upozorili da u njoj nema mjesta za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom jer za njih Plenković i Vlada nemaju sluha niti su u proračunu za 2023. godinu osigurali sredstva za ključna obećanja

„U godini isporuke obećanja premijera Plenkovića i njegove HDZ-ove Vlade - Pelješki most, uvođenje Schengena i eurozone - nema mjesta i za najranjivije skupine našeg društva", rekla je Irena Šimunić na konferenciji za novinare.

Ocijenila je kako unatoč svim uloženim naporima i apelima udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, da budu partneri Vladi i resornim ministarstvima u kreiranju novih politika koje imaju za cilj poboljšanje kvalitete života djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, u vladajućima i dalje ne nalaze partnera. "Premijer Andrej Plenković i njegova Vlada nemaju sluha. I dalje ne uviđaju važnost i ozbiljnost situacije”, izjavila je Šimunić.

Vlada prepustila udrugama da preuzmu ulogu države

Problem je u tome, upozorila je, što je Vlada prepustila udrugama vođenje brige o osobama s invaliditetom i da one tako preuzmu ulogu države. A to, kaže, nije posao udruga nego socijalne države. Vlada i opet, kroz državni proračun za 2023. nije predvidjela i osigurala sredstva za ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama našeg društva, istaknula je.

„Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom već odavno su na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo. Ogorčeni su i razočarani odugovlačenjem donošenja Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku koji se pripremaju već dugi niz godina. Prema obećanjima iz resornog ministarstva trebala su biti usvojena do kraja godine, i to u paketu. Priče o tome da 'zakoni samo što nisu' slušaju već godinama. Siti su toga, ostavljeni na cjedilu i prisiljeni prosvjedovati zbog ostvarenja zajamčenih, ali nerealiziranih prava. Nedopustivo i sramotno”, kritizirala je Vladu Šimunić.

Smatra da je Vlada očito odustala od obećanja je premijer Plenković i njegova Vlada pokazuju da nema političke volje riješiti to pitanje. Zašto su baš najpotrebitiji po tko zna koji put žrtve manipulacije i zavlačenja vladajućih političara i politika i zašto potrebe djece s teškoćama u razvoju, njihovih obitelji i osoba s invaliditetom nisu na listi prioriteta ove Vlade i opet se odgađaju za neko buduće vrijeme? zapitala je, pozvavši da se ne ruši dostojanstvo najranjivijih i ne tjera ih se u prosvjede.

Novac, kada su u pitanju najranjiviji, ne smije i ne može biti izlika, kazala je, dodavši da je dosta omalovažavanja i diskriminacije te poručila da Socijaldemokrati traže Zakon o asistentima i inkluzivnom dodatku.

Poziv Šuici da pošalje novac i za najranjivije

„Tražimo sad i odmah jer samo tako možemo sačuvati socijalnu sigurnost i izbjeći lom društva”, apelirala je uoči prosvjeda zakazanog za četvrtak, 15. prosinca u 12 sati na na Trgu svetog Marka. Žalosti činjenica da je u godini isporuke obećanja i hvalospjeva moralo doći do toga da su baš najranjiviji prisiljeni svoje pravo za dostojanstven život tražiti i moliti na ulici, zaključila je Šimunić. Ivana Posavec Krivec dodala je da Socijaldemokrati ne umanjuju nijedan projekt realiziran za dobrobit Hrvatske i građana.

„Silno smo ponosni i na Pelješki most, i na Schengen, i na euro, ali u godini kada se proračun puni više nego ikada, kada se on puni na teret hrvatskih građana jer najveći porez dolazi iz PDV-a, mora biti mjesta i za najranjivije. Pa onda kao što je premijer jučer pozvao Dubravku Šuicu da pošalje nešto novca, mi danas Dubravku pozivamo da pošalje novac i za najranjivije, za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju”, istaknula je.