bugarska blokada

Sobranje poduprlo francuski prijedlog što otvara put pregovorima s EU-om

16.07.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Makedonski parlament je u subotu podupro francuski kompromisni prijedlog koji bi trebao ukloniti bugarsku blokadu pristupnih pregovora Skoplja i EU-a

Za taj je prijedlog, po navodima makedonske tiskovne agencije MIA, glasalo 68 zastupnika a protiv nije bio nitko. Oporba je prije glasanja napustila dvoranu.

Sjeverna Makedonija je 2005. dobila status kandidata, a od 2008. čeka na početak pregovora za učlanjenje u europski klub. Najprije ju je blokirala Grčka zbog čega je Makedonija i promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a krajem 2020. Bugarska je blokirala otvaranje pregovora u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Francuska, koja je do kraja lipnja predsjedala EU-om, sastavila je prošli mjesec prijedlog koji uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonija "na jednakoj razni s drugim narodima" te uvodi određene promjene u makedonskim udžbenicima povijesti.

Ostala sporna pitanja Skoplje i Sofija riješili bi naknadno.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel se na glasanje osvrnuo na Twitteru. Kako je napisao, odluka utire put za "međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom sljedeći tjedan".

"Dočekujemo vas raširenih ruku", dodao je.

Ulice Skoplja od početka srpnja mjesto su prosvjeda protiv predloženog kompromisa s Bugarskom.