osjećaj ugroženosti

Đukanović: Srbija se naoružava iz zemalja koje su neprijatelji Europe i NATO-a

12.04.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u utorak na Cetinju, nakon susreta s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, da svako naoružavanje pa i ono Srbije, zabrinjava jer se pojačava osjećaj ugroženosti sigurnosti u Europi

Đukanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Srbije da će kupiti novo oružje, apostrofirao da posebno zabrinjava činjenica da se ta zemlja naoružava iz zemalja koje su suprotstavljene Eurupi i NATO-u.

"Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Europe i NATO-a", kazao je Đukanović.

Pendarovski s druge strane ne vidi Srbiju kao sigurnosnu prijetnju za Sjevernu Makedoniju, jer je, kako je rekao, njegova zemlja članica NATO-a.

"Nemamo procjenu da je Srbija za nas sigurnosna prijetnja", kazao je on.

Povodom ruske agresije na Ukrajinu, Pendarovski je Istaknuo da svjedočimo užasnim zločinima i to treba predstavljati prekretnicu u odnosima Europske unije i regije.

Govoreći o sigurnosnim rizicima koje invazije Rusije na Ukrajinu može donijeti zapadnom Balkanu, Đukanović je rekao da "ono što se dešava u Ukrajini potiče iz istih događaja koje smo imali na zapadnom Balkanu i Crnoj Gori od 2015."

"Imali smo 2016, kroz pokušaj državnog udara, pokušaj zaustavljanja Crne Gore da uđe u NATO. Crna Gora je svih ovih godina u ozbiljnim iskušenjima. Nisam siguran da smo imali blagovremeno upozorenje prema tim iskušenjima. Cilj je da se kotač historije vrati unatrag, u vrijeme Hladnog rata, i da Rusija ima pravo na opredjeljivanje budućnosti drugih država", rekao je Đukanović.

Pendarovski u utorak i srijedu boravi u prvom službenom posjetu Crnoj Gori. A obojica predsjednika nakon službenog susreta istaknuli su dobre i prijateljske odnose dviju država.

sve osim nogometa