SUKOB USUD-a I DORH-a

Sobol: Nastavlja se loptanje ženama u Hrvatskoj

19.02.2016 u 14:58

Bionic
Reading

Nastavlja se loptanje ženama u Hrvatskoj, a određena politička moć je i dalje određena za muškarce, kazala je SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol komentirajući novinarima u parlamentu sukob Ustavnog suda i DORH-a o ženskim kvotama u Saboru

'To je samo da se nastavlja loptanje ženama u Hrvatskoj, i to onim velikim dijelom žena koje jesu u politici, koje se žele i u budućnosti bi se trebale baviti politikom, imati pravo i mogućnost da budu na listama i da budu izabrane. Njih najmanje interesira tko je u pravu: je li to Vlada, Državno odvjetništvo, Ustavni sud ...', rekla je Sobol čije riječi prenosi Mediaservis.

Zakon o ravnopravnosti spolova je vrlo jasan i on je trebao u svim svojim člancima stupiti na snagu 2009., no to se još uvijek nije dogodilo, upozorila je Sobol: 'Mislim da je on jasan, da je rekao da na listama mora biti najmanje 40 posto jednog ili drugog spola, dakle, odnosi se i na žene i na muškarce, a oni koji to ne naprave, dužni su platiti financijske kazne'.

'Određena politička moć u RH je i dalje rezervirana za muškarce'

Upitana je li dilema o Zakonu o ravnopravnosti spolova slučajna, Sobol je rekla: 'Ne, nije slučajna. Ja samo tvrdim da se pokazuje da se u ovoj državi, kada je u pitanju određena politička moć koju vi ipak dobivate i mogućnost da odlučujete od državne razine do zadnje najmanje općine u Hrvatskoj, još uvijek nažalost u društvu percipira kao nešto što je rezervirano za muškarce'.

Sobol je podsjetila i da je i koalicija ‘Hrvatska raste‘ prekršila zakon i da bi trebala platiti kaznu od 250.000 kuna jer na 50 posto izbornih listi nije imala dovoljan broj žena.

Otkud Ustavnom sudu pravo da DORH-u šalje upozorenja?

No, kazni, kako se i pribojavalo, neće biti, naime, Državno odvjetništvo ostaje pri svojem ranijem zaključku da ne postoji zakonski osnov za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja lista na prošlim parlamentarnim izborima na kojima se nije nalazilo najmanje 40 posto žena. Taj je stav predsjednici Ustavnoga suda Jasni Omejec podrobno iznio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan odgovarajući na njezino 'upozorenje' premda (mu) nije jasno otkud Ustavnom sudu pravo da DORH-u šalje upozorenja.

Štoviše, očekujući da DORH ipak postupi onako kako mu Ustavni sud kaže Cvitan je ocijenio da je Ustavni sud narušio Ustavom zajamčenu samostalnost Državnog odvjetništva kao neovisnog pravosudnog tijela te je najavio da će o svemu obavijestiti Hrvatski sabor i Vladu.