SCENARIJ KADROVSKIH PROMJENA

Smjene u Vladi zbog panike u HDZ-u

28.07.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Sukob HDZ-ovih veterana Vladimira Šeksa i Andrije Hebranga oko predsjedničke kandidature za predsjednika države samo je jedan od konflikata koji su proteklih dana pogađali vladajuću stranku, piše Nacional, donoseći scenarij rekonstrukcije vlade

Podsjećajući na navodni fizički obračun ministara Ivana Šukera i Darka Milinovića te navodeći da su Šuker i Damir Polančec prošlog tjedna u Vladi navodno urlali jedan na drugog i vrijeđali se pogrdnim izrazima zbog sukoba oko povećanja PDV-a, Nacional piše da se iza takvih incidenata vjerojatno skriva nervoza zbog stanja kako u državi, tako i u stranci.

U takvoj situaciji Jadranka Kosor ozbiljno razmišlja o ozbiljnim kadrovskim promjenama u Vladi, pri čemu bi bez posla moglo ostati nekoliko ministara. Prema Nacionalovim informacijama, najugroženiji je ministar financija Šuker, kojeg bi mogao zamijeniti Borislav Škegro. Ne zna se, međutim, je li Škegro uopće zainteresiran za povratak u Vladu s obzirom na unosan privatni posao. Rezervna opcija navodno je netko od stručnjaka iz Hrvatske narodne banke koji u javnosti uživaju veliki ugled.

Drugi ministar za odstrel mogao bi biti ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a umjesto Miomira Žužula, kojeg priječe brojne afere s kojim ga povezuju, moguće je da novi šef diplomacije postane netko od iskusnih diplomata poput Hidajeta Biščevića, piše Nacional.

U Vladinim krugovima kruži priča da je na meti i ministrica bez portfelja Bianca Matković, o čijim sposobnostima premijerka navodno nema najbolje mišljenje.

Veliku ulogu u odlučivanju Jadranke Kosor mogao bi, uz Šeksa i Hebranga, odigrati 'najbliži premijerkin suradnik i čovjek od povjerenja' Ivan Jarnjak.

'U tom krugu će se i u budućnosti donositi sve bitne odluke vezane za budućnost HDZ-a, ali i države. Upravo zbog toga, piše Nacional, bilo kakav sukob među njima, poput onog posljednjeg između Šeksa i Hebranga, mogao bi imati teške posljedice za budućnost stranke.