SPORNA ODLUKA

Smijenjen stečajni upravitelj Dalmacijavina

24.03.2016 u 17:19

Bionic
Reading

Trgovački sud u Splitu smijenio je stečajnog upravitelja Dalmacijavina Pericu Mitrovića, a skupina članova Odbora vjerovnika u stečajnom postupku nad Dalmacijavinom podnijela je u četvrtak Visokome trgovačkom sudu Republike Hrvatske žalbu na tu odluku

U žalbi se protive toj odluci splitskoga Trgovačkog suda i traže da se ona ukine, rečeno je u četvrtak u Splitu na zajedničkoj konferenciji za novinare Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV).

Novinarima je podijeljeno pisano obrazloženje stečajne sutkinje u postupku vezanom uz Dalmacijavino Ane Golub-Gruić od 18. ožujka ove godine u kojem izvješćuje o Mitrovićevu razrješenju i imenovanju Natalije Mladineo novom stečajnom upraviteljicom Dalmacijavina.

U obrazloženju se navodi kako splitski Trgovački sud utvrđuje da Mitrović dužnost stečajnog upravitelja od 10. svibnja 2012., kad je otvoren stečajni postupak, do 31. prosinca 2015. "nije obavljao savjesno, s dužnom pažnjom dobrog gospodarstvenika", te da "postoje važni razlozi za njegovo razrješenje."

Stečajna sutkinja Golub-Gruić objašnjava kako je iz izvješća sudskog vještaka Jure Brkana o okolnostima vođenja financijsko-materijalnog poslovanja u Dalmacijavinu u stečaju ta tvrtka od 10. svibnja 2012. do 31. prosinca 2015. imala gubitak oko 105 milijuna kuna. Stečajna sutkinja među ostalim Mitroviću zamjera da je kao stečajni upravitelj te tvrtke u tom razdoblju ostvario neto zaradu od 290.000 kuna.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević i podnositelji žalbe protiv Mitrovićeve smjene odbili su takve primjedbe stečajne sutkinje Golub-Gruić.

"Za vrijeme dosadašnjega četverogodišnjega stečajnog postupka nad Dalmacijavinom stečajni suci su u svakom trenutku mogli i imali obvezu osporiti odluke koje su eventualno donesene u suprotnosti sa zakonima ili na štetu stečajnog dužnika. Nijednu odluku nijedan sudac nije osporio, nego se sada angažira vještaka koji je utvrdio gubitke ne vodeći računa da je dobar dio tih gubitaka knjigovodstveni i da bi ih bilo i u slučaju da Dalmacijavino nije radilo za vrijeme stečajnog postupka", rekao je Matijašević.

Ocijenio je kako se nije uzelo u obzir da se stečajni postupak odužio, ali ne Mitrovićevom krivnjom.

"Nije se vodilo računa da se stečajni postupak odužio, ali ne krivnjom stečajnog upravitelja Mitrovića, nego zbog drugih okolnosti", rekao je Matijašević, dodajući da su se promijenila tri stečajna suca od kojih je jedan umro, jedan otišao u mirovinu, a treći - sutkinja Golub-Gruić tu je dužnost preuzela prije nešto više od godinu dana. "Te su okolnosti uzrokovale gubitak vremena u ovom stečajnom postupku", ustvrdio je Matijašević.

Po njegovim tvrdnjama, više od 30 milijuna kuna gubitka nastalo je u posljednjih 14 mjeseci jer se tvrtki Oštrc, u vlasništvu Marinka Zadre, koji je tada na dražbi za nešto više od 70 miljuna kuna kupio Dalmacijavino, ne dopušta da uđe u posjed Dalmacijavina. Matijašević smatra kako je za to odgovorna sadašnja stečajna sutkinja Golub-Gruić te da bi je trebalo smijeniti iz toga stečajnog postupka.

U žalbi skupine članova Odbora vjerovnika Visokome trgovačkom sudu sa zahtjevom da se ukine odluka splitskoga Trgovačkog suda o smjeni stečajnog upravitelja Dalmacijavina Perice Mitrovića navodi se kako u tom stečajnom postupku tri stečajna suca nisu imala primjedaba na rad stečajnog upravitelja ni na zakonitost njegova rada, niti je stečanja sutkinja Golub-Gruić, koja je je donijela to rješenje u proteklih godinu dana od preuzimanja spisa u veljači 2015., u tom smislu imala primjedaba.

U vezi s neto zaradom stečajnog upravitelja Perice Mitrovića od 290.000 kuna, koju mu zamjera stečajna sutkinja Golub-Gruić, Matijašević je istaknuo kako je taj iznos - kad podijeli na mjesece - oko 7000 kuna na mjesec.

"Točno je da je stečajni upravitelj isplatio predujam nagrade od 290.000 kuna, što je suglasno odluci Odbora vjerovnika, te u skladu s odredbom Uredbe o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade stečajnom upravitelju, a o tomu je izviješten i stečajni sudac koji nije donio rješenje (zbog bolesti), pa ne stoji da je to nesavjesno obavljanje poslova stečajnog upravitelja", ocijenili su članovi Odbora vjerovnika koji od Visokoga trgovačkog suda traže da poništi odluku o smjeni stečajnog upravitelja Dalmacijavina Perice Mitrovića.

Povjerenik PPDIV-a u Dalmacijavinu Lukica Bucat istaknuo je kako je nužno da kupac Dalmacijavina Marinko Zadro što prije uđe u posjed tvrtke i omogući nastavak proizvodnje koja je zaustavljena u studenome 2015.

Zadro je platio kupljenu tvrtku i obećao nastavak proizvodnje, ali unatoč tomu sprječava ga se da uđe u njezin posjed, rekao je Bucat i dodao da je to primjer "stečajne močvare u Hrvatskoj jer se sada - kad je stečajni postupak nad Dalmacijavinom pri kraju - događa da radnika u toj tvrtki gotovo nema jer je zaustavljena proizvodnja".