KAOS U SLAVONSKOM BRODU

Smijenjen predsjednik gradskog vijeća

07.09.2010 u 22:09

Bionic
Reading

Današnja sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, na kojoj je trebalo raspravljati o promjenama u skupštinama trgovačkih društava, upravnim vijećima ustanova, školskim odborima i drugim, počela je raspravom o tome je li u podnošenju ostavki dvojice vijećnika i aktiviranju zamjenskih mandata prekršena procedura, a završila je smjenom predsjednika vijeća i njegova zamjenika.

Naime, pošto je predsjednik vijeća Mijo Golubičić prekinuo sjednicu tvrdeći kako treba provjeriti valjanost ostavki dvojice vijećnika HSP-a "Dr. Ante Starčevića" i verificiranje njihovih zamjena, 13 od 25 vijećnika nastavilo je sjednicu i smijenilo Golubičića i potpredsjednika Vjenceslava Draženovića, obojicu iz novoosnovane stranke HSP-a "Dr. Ante Starčevića". Na njihova su mjesta izabrali nove - predsjednika Hrvoja Andrića (HSP) i potpredsjednika Mladena Kvesića (HDSSB).

Takvu stanju pridonio je sukob mjesnoga HSP-a koji je ljetos napustilo šest vijećnika i pristupilo novoosnovanoj stranci HSP dr. Ante Starčević. U suradnji s HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerima zadobili su prevagu u vijeću te najavili promjene u trgovačkim društvima i školskim odborima. U međuvremenu su dvojica "odmetnutih haespeovaca" promijenili mišljenje, vratili viječničke mandate HSP-u i na njihova mjesta su izabrani zamjenici.

Sjednica vijeća počela je raspravama o tome je li u podnošenju ostavki dvojice vijećnika (bivši HSP-ovci, koji su prešli u HSP "Dr. Ante Starčevića") i aktiviranju zamjenskih mandata prekršena procedura.

Predsjednik vijeća Golubičić napokon je sjednicu prekinuo uz napomenu kako sve trebaju ispitati mjerodavna državna tijela. S tim se nije složilo 13 vijećnika, koji su, tvrdeći da razloga za prekid sjednice nije bilo, nastavili zasjedanje i smijenili Golubičića i njegova zamjenika te izabrali nove čelne ljude.

Gradonačelnik Mirko Duspara (HSP) novinarima je rekao kako je uvjeren da je sve obavljeno po proceduri i zakonito.

Smijenjeni Golubičić pak tvrdi da je nastavak sjednice i sve odluke koje su donesene nelegalne te najavio kako će tražiti inspekcijski nadzor ministarstva uprave.

"Sjednicu sam prekinuo i rekao kako ću novu sazvati u roku od 15 dana dok se ne ispitaju navodi kako su dvojica vijećnika, bivši HSP-ovci koji su prešli u HSP 'Dr. Ante Starčevića', koji su potpisali ostavke, to učinila pod prisilom i ucjenom", kazao je Golubičić.

No u priopćenju kojim se oglasio Jozo Šimić, jedan od dvojice vijećnika koji su vratili mandate, niječe da je ostavku dao pod prisilom. "U vrijeme kad sam podnosio ostavku, bio sam član HSP-a 'Dr. A. Starčevića' i upravo ta stranka proizvoljno tumači moju ostavku te se moja ostavka nastoji prikazati kao plod pritisaka na mene. Moja ostavka nije ni plod pritisaka, ni plod moje samovolje, nego promišljanja o položaju vijećnika koji se ne bi smjeli pretvoriti u trgovce", ističe u priopćenju Šimić.