NOVA TAKTIKA RIJEČKE ČISTOĆE

Smeće prevozili danju da ih građani ne blokiraju

22.08.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Mještani Marčelja kod Rijeke i sinoć su se okupili da bi prepriječili put kamionima riječkog komunalnog poduzeća Čistoća koji prevoze bale sa smećem s deponija Viševac na novo odlagalište Marišćina, no kamiona ovaj put nije bilo. Očito je posao obavljen danju

Nakon što je u ponedjeljak kasno navečer jednom građaninu prekipjelo zbog nesnosnog smrada koji se širi s Marišćine pa je legao na cestu kod pizzerije Jeans i tako onemogućio prolaz kamionima Čistoće te mu je podršku u trenu dalo više od stotinu sugrađana pa je stigla i policija, mještani su se s istim ciljem okupili i iduće večeri. Međutim, kamione sa smećem iza 22 sata nisu dočekali.

'Sve teče normalnim redom. Naša vozila prevoze balirani otpad s lokacije Viševac na lokaciju Marišćina bez ikakvih problema i zastoja', izjavila je glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić te dodala da je razumljiva nemoć građana koji su se okrenuli na one najdostupnije im - vozače kamiona - no i da je blokada neugodna situacija koja nema nikakvog smisla i efekta. 'Njome se samo produljuje period prijevoza, jer bale na kraju moraju završiti na Marišćini, i s platoa u kasetama gdje će biti propisno obrađene', rekla je.


Krizni eko stožer Marišćina, koji je za ponedjeljak 27. kolovoza u 17 sati, ispred Općine Viškovo, najavio organizirani mirni prosvjed protiv svih odlagališta otpada u općini Viškovo, kao i Mjesni odbor Marčelji, neplanirane blokade revoltiranih mještana smatraju spontanim izrazom građanskog neposluha zbog mučne i nesnosne situacije u kojoj su prisiljeni živjeti iz dana u dan već gotovo tri mjeseca te im daju podršku.

Smeće se balira na županijskom odlagalištu komunalnog otpada Viševac te se zbog njegove popunjenosti odvozi na Marišćinu, gdje se planira graditi Centar za gospodarenje otpadom Marišćina i gdje je, prema riječima Josipa Begonje, predsjednika Mjesnog odbora Marčelji, napravljena samo zaravan s koje se širi smrad jer se na njoj gomilaju bale smeća. Odlaganje otpada u kasete znači, kaže, direktno iskrcavanje otpada u rupu, bez sortiranja i mehaničko-biološke obrade, i tako bi trebalo biti sljedeće tri godine, što je zbog skupoće, dodaje, odluka riječkog gradonačelnika i Upravnog odbora Čistoće.

Ondje se, upozorava Udruga Eko Kvarner, nalazi Rječina - dragocjeni izvor pitke vode - a Marišćina je trusno područje. Iako studija, koja je izrađena prije 12 godina, tvrdi da opasnosti od zagađenja Rječine nema, Udruga Eko Kvarner zahtijeva trenutno zaustavljanje dovoza baliranog smeća na Marišćinu, hitno raspisivanje javnog natječaja za odvoz i zbrinjavanje postojećeg baliranog otpada te izradu nove studije za izbor nove odgovarajuće lokacije, a sve kako bi se ljudima osiguralo njihovo Ustavom zajamčeno pravo na zdrav okoliš.

U Mjesnom odboru Marčelji i Kriznom eko stožeru Marišćina kažu da sve institucije kojima su se obraćali (razna ministarstva, inspekcije, Grad Rijeka, Općina Viškovo, Županijska uprava za ceste, Državni inspektorat...) prebacuju odgovornost jedna na drugu te im ponovo poručuju da je ovakav koncept zastario, ekonomski neisplativ, nalazi se na neprimjerenoj lokaciji i svakodnevno ima utjecaj na mještane i okoliš.