diskriminacija

Slovenska zubarica odbila primiti oboljelog od HIV-a; mora mu platiti 2700 eura odštete

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2019 12:37
  • Objavljeno 25.02.2019 u 12:03
Slovenska zubarica odbila oboljelog od HIV-a; mora mu platiti 2700 eura odštete

Slovenska zubarica odbila oboljelog od HIV-a; mora mu platiti 2700 eura odštete

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Slovenska stomatologinja odbila je primiti pacijenta koji joj je priznao da se liječi od infekcije HIV-om, nakon čega mu je morala platiti 2700 eura odštete zbog diskriminacije poslije pravomoćne presude višeg suda u Mariboru, prve takve u Sloveniji, piše u ponedjeljak mariborski list "Večer"

Takva je presuda od velike važnosti za kreiranje buduće sudske prakse: prvi je put osuđen zdravstveni djelatnik koji je diskriminirao pacijenta zbog zaraze HIV-om, kazao je odvjetnik tuženika Jani Toplak, dodavši kako je njegova stranka postupkom liječnice bila dvostruko pogođena, najprije jer je morala trpjeti zubobolju, a onda i zbog očite diskriminacije jer ima HIV.

Muškarac se u ordinaciju osuđene javio s jakom zuboboljom 2016. godine, priznavši pri tom da ima HIV virus, ali je istaknuo da je infekcija pod kontrolom i da je mogućnost da nekog zato zarazi minimalna. Ona ga je nakon toga poslala na slikanje zubala, ali ga je odbila primiti kad se nakon toga javio s rentgenskom snimkom u dogovorenom terminu.

Advokat oštećenog kazao je da se je ona pacijentu, nakon njegove intervencije kod zaštitnika pacijentovih prava i liječničke komore, pismeno ispričala i priznala diskriminaciju tek nakon godinu dana, no nije pristala da se odšteta uredi sporazumno izvan suda pa je bio prisiljen svoja prava zatražiti sudskim putem.

Moj klijent se je, nakon izostanka reakcije zdravstvenih vlasti, odlučio za tužbu i na kraju dobio odštetu, što je dobra pouka za druge i važno za buduću sudsku praksu jer je zakon sasvim jasan i takvu diskriminaciju ne dopušta, kazao je odvjetnik oštećenog pacijenta.

Stomatologinja se naknadno na sudu branila da ga nije odbila zbog HIV-a, odnosno diskriminirala zbog infekcije, nego da u ambulanti u manjem mjestu na sjeveroistoku Slovenije, u kojoj ima koncesijsku ambulantu, nije bilo pravih uvjeta za dezinfekciju, što sud nije prihvatio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!