TEŠKO DO NOVE VLADE

Slovenija u političkoj pat poziciji

10.01.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Slovenija se našla u političkoj pat poziciji nakon najnovijih preokreta u kojima je Građanska lista Gregora Viranta pristala uz desnicu, a Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca uz mandatara vlade Zorana Jankovića

Trenutni raspored snaga je takav da koalicija okupljena oko Zorana Jankovića i njegove stranke Pozitivna Slovenija ima potporu 44 zastupnika, a desna koalicija okupljena oko Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše također ima potporu 44 zastupnika u parlamentu koji ima 90 mjesta. Preostala dva mjesta drže manjinski zastupnici Laszlo Goencz (Mađar) i Roberto Battelli (Talijan).

'Njih dvojica su izjavili kako ne žele na sebe kao manjinski zastupnici preuzeti odluku o vladi, iako bi mogli i na to imaju pravo kad bi htjeli', rekao je Vlado Miheljak, socijalni psiholog i analitičar političkih prilika u Sloveniji. On kaže da je Talijan bliži ljevici, dok je za Mađara teško reći.

Miheljak ne smatra da će Slovenci biti primorani izaći na prijevremeni izbore. 'Nastala situacija je tek početak političkog nadmudrivanja koje bi moglo potrajati do tri mjeseca. Ako je sada pat pozicija, ne znači da će biti za tjedan dana', kaže Miheljak.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk može ponovo dati priliku Zoranu Jankoviću da pokuša sastaviti vladu, pa ako mu to ponovo ne pođe za rukom, onda to može ponuditi i drugoplasiranom Janši da pokuša. 'Uglavnom, neće još tako skoro doći do susreta novih predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije', kaže Miheljak.

Inače, u Sloveniji je dvoboj Jankovića i Janše zasjenila ljutnja na Sjedinjene Američke Države. Naime, američki veleposlanik Jospeh Mussomeli se direktno umiješao u postizbornu kombinatoriku pozvavši i Janšu i Jankovića da odstupe, a da njihove stranke uđu u koaliciju koju bi vodila treća osoba. Takvo uplitanje u unutrašnje stvari Slovenije je izazvalo žestoku reakciju slovenske strane, od predsjednika Tuerka i bivšeg ministra vanjskih poslova Ive Vajgla do predsjednika Udružena boraca NOB-a Janeza Stanovnika koji je rekao da je takvo uplitanje nečuveno i da Slovenija nije 'banana država', ali ubrzo je uslijedio također žestok odgovor američke strane. Mihaljek kaže da je američki veleposlanik otvoreno stao na stranu desnice, tako da su sada simpatije slovenske javnosti više na strani Jankovića upravo zbog američkog miješanja u unutarnje stvari