FACEBOOK REVOLUCIJA

Slovenija: prosvjedi protiv vlasti

27.11.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Nakon nasilnih demonstracija protiv gradonačelnika Franca Kanglera održanih u ponedjeljak u Mariboru, oko tisuću prosvjednika okupilo se u utorak u popodnevnim satima u središtu Ljubljane, na poziv skupine na Facebooku.

Iako je skup bio zamišljen kao potpora prosvjednicima u Mariboru i prosvjed protiv uporabe policijske sile nad tamnošnjim demonstrantima, na njemu su se čule i parole protiv ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankovića, vlade i premijera Janeza Janše, a najviše protiv ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka

Policija je zatvorila ulaz u ulicu gdje su sjedište vlade i ured predsjednika države, a štiti i zgradu parlamenta. Prosvjed još traje, ali je broj demonstranata manji nego u ponedjeljak u Mariboru, a za sada nema ni nasilja.

Ravnatelj policije Stanislav Veniger izjavio je za središnji dnevnik Slovenske televizije da je policija u Ljubljanispremna za slučaj da bi trebala zaštititi ljude i imovinu, ali je zanijekao da je policijski helikopter koji je prelijetao grad u vezi s demonstracijama, te pojasnio da se radilo o akciji kojom je policija nastojala otkriti počinitelje jedne pljačke.

Više je osoba ozlijeđeno u nemirima u Mariboru u ponedjeljak navečer, nakon prosvjednog skupa protiv gradonačelnika Franca Kanglera na kojima su građani zahtijevali njegovu ostavku.

Kako su objavili slovenski elektronički mediji, prema neslužbenim podacima ozlijeđeno je desetak policajaca i više demonstranata, a oštećeno je i više vozila, u sukobima nakon što je policija ispred gradske vijećnice upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su bacali baklje i petarde na zgradu vijećnice.