spominje se i pdv

Slovenija hita u pomoć građanima: Ovo su mjere koje je smislila vlada zbog porasta cijene energenata

20.07.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Slovenski premijer Robert Golob najavio je u srijedu da će njegova vlada donijeti niz mjera za ublažavanje prijeteće energetske krize i rasta cijena energenata, te očekuje da će takav vladin interventni zakon parlament prihvatiti po ubrzanom postupku.

"Jedna od mjera je i smanjenje PDV-a za sve energente. Ne samo za električnu energiju i zemni plin, nego i za loživo ulje i drvnu biomasu”, kazao je Golob nakon sastanka s predstavnicima oporbenih stranaka s kojima o mjerama želi postići konsenzus, kako ne bi bilo problema u zakonodavnom postupku.

Namjera je vlade među ostalim izjednačenje cijena energenata za sve potrošače, bez obzira na izvor energenta i dobavljača energija, objavila je vlada na Twitteru.

Predstavljajući u srijedu “ciljane mjere” za zaštitu potrošača od sve viših cijena energenata, Golob je kazao da će od 1. rujna vlada uvesti mjeru regulacije cijena zemnog plina, kakvu je već uvela za potrošače električne energije.

“Cijene plina od 1. rujna snizit će se za sve potrošače, premda ne za sve u jednakoj mjeri”, rekao je Golob, dodavši da će vlada o tome uskoro odlučivati.

Po njegovim riječima, sastanak, prvi u nizu savjetovanja s oporbom i predstavnicima energetskih tvrtki, bio je konstruktivan.