kritične situacije

Slovenija za slučaj plinske krize računa na solidarnost susjeda

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2022 13:03
  • Objavljeno 13.07.2022 u 13:03
Baumgarten, Austrija

Baumgarten, Austrija

Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Slovenija je zaključila sporazum s Italijom o solidarnoj pomoći koja bi joj omogućila sigurniju nabavu zemnog plina u očekivanju jesenske krize tog energenta, a vlada Roberta Goloba želi takve sporazume i s Hrvatskom i Austrijom

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u srijedu je jednoglasno podržao zakon o ratifikaciji takvog sporazuma s Italijom koji će Sloveniji omogućiti da u slučaju nestašice plina od Italije zatraži solidarnu pomoć, kako bi osigurala taj energent za zaštićene potrošače, odnosno kućanstva, obrazovne i socijalne ustanove.

Riječ je o sporazumu koji je u ožujku ove godine s Italijom zaključila prijašnja vlada Janeza Janše, a predviđa mogućnost solidarne pomoći u krizama na recipročnoj osnovi.

"To je prvi sporazum takve vrste za kritične situacije, za slučaj da dođe do ozbiljnih problema na europskom tržištu zemnog plina" pojasnila je na sjednici odbora zastupnicima predstavnica vlade, državna tajnica Tina Seršen.

Potvrdila je da Slovenija ima interes da takve sporazume sklopi i s Hrvatskom i Austrijom, s čime su se složili i zastupnici, a namjera je da se takvi sporazumi zaključe prije ove jeseni.

Slovenija je po nekim procjenama s više od tri četvrtine potrošnje zemnog plina iz Rusije među europskim zemljama s najmanje diferenciranim izvorima, a sama nema LNG terminal, pa računa na mogućnost osiguranja opskrbe plinom iz hrvatskom LNG terminala na Krku i talijanskog u Rovigu blizu Venecije.

S potonjim je spojena plinovodom koji iz Italije vodi do kompresorske postaje u Šempeteru kod Nove Gorice.

Računa se da bi iz hrvatskog terminala u budućnosti mogla dobivati plin ako se osiguraju potrebni kapaciteti prijenosa koji su sada nedostatni, dok bi joj Italija u slučaju potrebe i krize zbog nesigurnosti u vezi s dobavom ruskog plina osigurala plin iz Alžira plinovodom s kojim je već povezana s Italijom.

Moguće zaključivanje sporazuma o solidarnoj pomoći u opskrbi plinom s Austrijom Sloveniji je važno jer dobar dio plina za svoju potrošnju dobiva iz velikog austrijskog energetskog čvorišta Baumgarten.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!