Suđenje bivšem premijeru

Slovenci prisluškivali Sanadera dok je s Ropom i Janšom pričao o Piranskom zaljevu

  • Autor: V. Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2017 12:04
  • Objavljeno 14.06.2017 u 12:04
Ivu Sanadera slovenska tajna služba prisluškivala je dok je bio premijer

Ivu Sanadera slovenska tajna služba prisluškivala je dok je bio premijer

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakuš

Suđenje bivšem slovenskom premijeru Antonu Ropu, koji je optužen za izdavanje tajnih podataka, otkrilo je da je slovenska obavještajna služba SOVA 2004. godine sustavno pratila i snimala sve telefonske razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera s tadašnjim slovenskim kolegama Ropom i Janezom Janšom, koji ga je te godine naslijedio na čelu vlade, tvrdi slovenski tjednik 'Reporter', blizak oporbi desnog centra.

Za postojanje tih snimki doznalo se tijekom suđenja Ropu, ali i tijekom rada parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi, a sada je poznat i sadržaj snimki, navodi tjednik Reporter.

Zbog toga što je 2007. u razgovoru s jednim novinarom, koji je sve bez njegova znanja snimao, kazao kako su se Janša i Sanader 'dogovarali' o graničnim incidentima u Savudrijskoj vali kako bi se 2004.  na izborima djelovalo na birače u korist Janše, a protiv Ropa, Janša  je Ropa već ranije bio tužio zbog klevete, što je sudski riješeno međusobnom nagodbom, ali je protiv Ropa u međuvremenu pokrenut postupak zbog odavanja tajnih podataka novinaru i javnosti pa mu, bude li osuđen, sada prijeti visoka novčana kazna.

Istražujući pozadinu Ropovih navoda da je  spomenuto vrijeme slovenska tajna služba zbog nacionalnih interesa na moru i u Piranskom zaljevu pratila telefonske razgovore hrvatskog premijera, ali ne i slovenske političare, sad je arhiv tajne službe SOVA otkrio pet snimki Sanaderovih telefonskih razgovora s Ropom i Janšom, snimljenih na pet CD-ova, a većinom se razgovaralo o graničnom prijeporu i tadašnjoj najavi Ropa da će uskratiti potpor svoje vlade ulasku Hrvatske u Europsku uniju, piše Reporter.

Među njima je i razgovor u kojemu Rop kaže hrvatskom kolegi da doslovce 'ne radi pizdarije', odnosno da povuče namjeru proglašenja hrvatske zaštićene ekološko-ribolovne zone (ZERP) jer će u suprotnom Slovenija blokirati hrvatsku kandidaturu i članstvo Europskoj uniji. Parlamentarnom povjerenstvu za kontrolu tajnih službi, koja je slušalo spomenute CD-snimke u sjedištu slovenske SOVA-e, bio je vrlo zanimljiv i razgovor Sanadera i Janše o incidentu koji se dogodio pred same parlamentarne izbore u Sloveniji u rujnu 2004., kad je hrvatska policija uhitila nekoliko slovenskih članova Pučke stranke (SLS) Janeza i Marjana Podobnika, koji su ilegalno prešli granicu kod Plovanije kako bi izrazili svoju potporu 'borcu za slovensku južnu granicu' Jošku Jorasu.

Sanader je tada telefonski iz New Yorka govorio s Janšom, koji je rekao da je Hrvatska time napravila 'glupost' koja će utjecati na izborni rezultat u Sloveniji, jer se u to vrijeme Slovenska pučka stranka isticala ekstremističkim izjavama i traženjem pomicanja granice, pa čak i nekim izjavama kako bi granica u Istri trebala biti ne na Dragonji, nego na rijeci Mirni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!