SILOVITA BLOKADA

Slovenci ne vjeruju u napredak Hrvatske

09.12.2008 u 12:09

Bionic
Reading

Dopisnici vodećih slovenskih medija iz Bruxellesa ocjenjuju u medijima u utorak da je malo nade da će na današnjim pregovorima francuskog i slovenskog veleposlanika u Bruxellesu doći do napretka oko ubrzanja hrvatskih pristupnih pregovora

BRUXELLES - Njih za sada blokira odlučnost premijera Boruta Pahora da inzistira na tekstu izjave koju je prošlog tjedna odnio u Bruxelles kao amandman na prijedlog francuskog predsjedništva. "U pismu koje je Pahor početkom prošlog tjedna donio u Bruxelles Slovenija traži jamstva da hrvatska stajališta iz pristupnih dokumenata ni u kojem slučaju neće prejudicirati granicu. Ako Slovenija ta jamstva ne dobije, Zagreb će na pristupnoj konferenciji morati smanjiti razinu svojih očekivanja", navodi dopisnik Dela Božo Mešanovič.

Vodeći slovenski list ističe da je šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar u Bruxellesu izjavio da je za usklađivanje slovenskog i francuskog teksta izjave ostalo vrlo malo vremena i da je veći optimist oko usklađivanja teksta bio prošlog tjedna, odmah nakon što je Pahor predao tekst slovenskih amandmana.

"Činilo mi se je da sugovornici razumiju zašto slovenska vlada zahtijeva drukčiju dikciju", rekao je Žbogar, dodajući da slovenski tekst i dalje ostaje osnova za razgovore.

"Naše je pismo osnova za razgovore, a od francuske strane nismo dobili novi tekst izjave", rekao je Žbogar za Delo pred današnji nastavak pregovora na razini veleposlanika.

Ako do dogovora ne dođe i ako Slovenija do pristupne konferencije 19. ovog mjeseca bude inzistirala na blokadi, moglo bi se dogoditi da Hrvatska tom prigodom otvori samo poglavlje javnih narudžbi i zatvori tri "neproblematična poglavlja" - prava intelektualnog vlasništva, ekonomska i monetarna politika, te zakonodavsto o informacijskom društvu i medijima, piše list. No, i u slučaju najpovoljnijeg raspleta, dodaje Delo, Hrvatska neće moći otvoriti i zatvoriti onoliko poglavlja koliko namjerava, jer Slovenija ima rezerve i oko nekih poglavlja koja nisu vezana na pitanje granice, navodi Božo Mešanovič.

Dopisnica Večera iz Bruxellesa Darja Kocbek na portalu Razgledi kritično piše o taktici Pahorove vlade u Bruxellesu, te izražava bojazan da će "hrvatski lobisti" opet biti uspješniji od slovenskih, što je jedan od lajtmotiva njenih dopisa iz Bruxellesa.

Komentirajući izjavu šefa francuske diplomacije Bernarda Kouchnera da ne može nagovijestiti ishod pregovora s Ljubljanom i da ga iznenađuje silovitost kojom se Slovenija i Hrvatska spore oko 25 kilometara mora, ona navodi da je čudi kako to slovenskoj diplomaciji do sada nije uspjelo dokazati svojim europskim partnerima da je za Sloveniju svaki kilometar važan i da to predstavlja nacionalni interes.

"Kako da Slovenija u tom sporu pridobije saveznice i Europsku komisiju kad ni sama ne zna navesti argumente zašto ne može popustiti. Kako da stranci znaju što je naš nacionalni interes, kad to, čini se, ne zna ni naša vlada iako Pahor javnost uvjerava da se je oko nacionalnog interesa ujedinio s opozicijom", navodi Večerova dopisnica iz Bruxellesa.