procjena iz ankete

Slovenci misle da će stroge restrikcije potrajati još najmanje dva mjeseca

03.04.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Stroge mjere socijalne izolacije koje je u Sloveniji odredila vlada zbog epidemije koronavirusa mogle bi potrajati još dva mjeseca, procjena je iz ankete koju je među građanima napravila agencija Valicom, a prenosi Slovenska televizija

Sadašnji režim restrikcija (zatvorene obrazovne ustanove, zabrana okupljanja i napuštanja matične općine, zatvaranje lokala i mnogih poduzeća) mogao bi potrajati još dva mjeseca, ocijenila je u anketi relativna većina od 44 posto ispitanika.

Njih 20 posto smatra da će se stroga ograničenja ukinuti za mjesec dana, ali je takvih "optimista" u anketi iste agencije početkom ovog tjedna bilo više - 30 posto.

Vladin paket mjera "prve pomoći" za građane i gospodarstvo koji su suočeni s posljedicama koronakrize "težak" tri milijarde eura 41 posto ispitanika ocijenilo je pozitivnim. To je znatno manje nego u ranijem ispitivanju, kad ih je pozitivnima ocjenjivalo 51 posto.

Zanimljivo je i to da se udio ispitanika koji uvođenje novih restrikcija smatraju pretjeranima u tjedan dana povećao sa 7 na 20 posto, dok je udio onih koji smatraju da su restrikcije trebale biti još strože pao s prijašnjih 40 na 27 posto.

Podaci iz dviju provedenih anketa u razmaku od tjedan dana statistički su relevantne i pokazuju jasan trend, navodi se u analizi rezultata ankete agencije Valicom.

"U dijelu stanovništva zadnje zaoštravanje socijalnih ograničenja izazvalo je neodobravanje, ali još uvijek većina stanovnika smatra da je ono potrebno", ističe se u zaključku.

Zanimljivo je da su neka zadnja ograničenja poput načelne zabrane napuštanja matične općine i u liječničkoj struci naišla na različite reakcije. Tako je vodeća vladina infektologinja Bojana Beović kazala da su bile neophodne za smanjivanje trenda porasta zaraza, dok ih je ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje Ivan Eržen, inače epidemiolog, nazvao prerigoroznima i pretjeranima, te kazao da nisu donesene u konzultaciji sa strukom.