slovenija

Janša poziva sve političke stranke da glasuju za 'megazakon'

02.04.2020 u 15:03

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u četvrtak sve političke stranke u parlamentu da podrže 'megazakon' namijenjen ublažavanju socijalnih i ekonomskih posljedica krize s pandemijom Covida-19

'Vlada je svjesna da ovaj zakon o kojemu odlučujete danas nije završen', rekao je zastupnicima na početku izvanrednog zasjedanja parlamenta Janša, najavivši da njegova vlada sprema još dva slična paketa pomoći.

Dodao je da će mogući propusti prvog zakonskog paketa pomoći, teškog 3,1 milijardu eura, za prva tri mjeseca od početka pandemije, biti ispravljeni u nekim člancima novog zakonskog paketa koji je u pripremi, a kojim će se pokušati riješiti pitanje povećanja likvidnosti gospodarskih subjekata.

Isto tako, kazao je Janša, već sada treba razmišljati i o zakonskom "paketu broj 3", u kojemu bi se odredila "izlazna stretegija" za društvo i ekonomiju, jednom kad se proglasi kraj epidemije. Janša je u govoru u parlamentu ocijenio da bi Slovenija u desetak godina mogla otplatiti troškove zakonskih paketa za posljedice koronakrize, ali bi to bio teret kojega ne bi mogla izdržati ako bi se stanje produžilo na duže vremensko razdoblje.

Janša je dodao da se sada ne može reći kad će pandemija, koja je ugrozila cijeli svijet, završiti, no da se spominje jesen ove godine, kad bi, po nekim najavama Europske komisije, moglo biti otkriveno i učinkovito cjepivo za novi koronavirus.

Očekuje se da bi slovenski parlament prvi paket zakona o pomoći gospodarstvu mogao potvrditi u četvrtak kasno navečer ili u petak.