VREMENSKI PRIJEPORI

Slovenci: Da, stiže zahlađenje, negdje i snijeg, ali portali rade paniku. Mraza neće biti!

14.04.2024 u 17:43

Bionic
Reading

Već danima mediji u regiji najavljuju veliko zahlađenje, a tome se jučer pridružio i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod. Prognozira se pad najviše dnevne temperature ponegdje čak i za 20 stupnjeva, a pojedine službe najavljuju i noćno zahlađenje te mraz. Lovci na oluje i popularni prognostičari sa stranice Neurje.si tvrde da do toga neće doći i objašnjavaju zašto

Ekipa sa stranice Neurje.si, koju smo često citirali tijekom vremenskih nepogoda prošlog proljeća, reagirala je nakon što je i slovenska državna meteorološka agencija ARSO u svojoj dugoročnoj prognozi prošlog petka najavila ekstremno zahlađenje. Navode kako bi granica snježnih padalina mogla pasti na oko 800 m nadmorske visine.

'Jedna vedra i mirna noć dovoljna je da temperatura u unutrašnjosti Slovenije noću padne ispod nule. Ovo bi moglo uzrokovati smrzavanje biljaka koje su ove godine procvjetale ranije nego obično', napisao je Arso u svojoj prognozi.

Ipak, iako ističu da će temperature biti ispod višegodišnjeg prosjeka u ovo doba godine, s Neurja smatraju da se mraz neće dogoditi. 'Brojni portali i pojedinci već nekoliko dana upozoravaju na mraz koji bi nas trebao pogoditi ovim zahlađenjem. Panika je potpuno nepotrebna. Činjenica je da će nas u pogoršanju zahvatiti oborine, a prevladavat će i povećana naoblaka koja će spriječiti vedra jutra i mogućnost mraza. Temperatura na 850 hPa - 1500 m tada će biti oko 0 / -1°C (možda i do -2°C), što ne znači da će ovakva situacija biti prisutna i u nizinama. Razlog je gorenavedena naoblaka', pišu na Neurju.