POTRAGA ZA ISTINOM

Slavica opet na optuženičkoj klupi za kornatsku tragediju

19.09.2016 u 13:01

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Zadru jutros u 10 sati počelo je ponovljeno suđenje Draženu Slavici, bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, za pogibiju 12 vatrogasaca i teško ozljeđivanje jedinog preživjelog Frane Lučića u kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koje su pogodile Hrvatsku. U nastavku podsjećamo na ključne kontroverze oko ovog tragičnog slučaja koji ni nakon devet godina nema svoj pravosudni epilog, a članovi obitelji stradalih i dalje traže istinu o uzrocima nesreće

Zašto novo suđenje?

Vrhovni sud ukinuo je krajem travnja oslobađajuću presudu Draženu Slavici zbog toga što je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca. Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca 30. kolovoza 2007., među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog te se uspio oporaviti od teških ozljeda i opeklina. U kornatskoj tragediji poginuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabriel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Tužiteljstvo je teretilo Slavicu za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Za navedeno kazneno djelo propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina

Optužnica je bila napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica. Suđenje mu je započelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju. Sud u Zadru nepravomoćno ga je oslobodio krivnje za pogibiju vatrogasaca u rujnu 2013.

Hoće li novo suđenje ići brže?

Prilikom obrazlaganja Slavičine krivnje, tužitelj Zvonko Ivić rekao je da su se njegovom krivnjom vatrogasci još gotovo pet sati nakon nesreće pekli na suncu, čime im je dodatno otežao situaciju. 'Da nije prekršio propise, vatrogasci ne bi poginuli', rekao je Ivić.

Obitelji stradalih vatrogasaca ogorčene su time što se u postupku protiv Slavice nijedoznala istina, niti su se rasvijetlile okolnosti u kojima su poginuli njihovi najmiliji. Od ponovnog postupka članovi obitelji poginulih ne očekuju ništa jer će se ponoviti isti svjedoci i isti dokazi pa se ne bi trebalo pokazati ništa drugačije od onoga što je bilo na prvom suđenju.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović izrazio je nadu da će se ponovljeni postupak provesti po bržem postupku, odnosno da će se tužiteljstvo složiti da se iskazi ranije ispitanih svjedoka pročitaju te da ih se ne mora ispitivati ponovno.

Frane Lučić: Spržila nas je NATO-va bomba 

Općinski radni sud u Zagrebu u srpnju 2015. nepravomoćnom presudom u cijelosti je odbio tužbeni zahtjev Frane Lučića, kojim traži višemilijunsku odštetu od Hrvatske i Grada Šibenika za pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Osim toga, naloženo je da Lučić, koji se u međuvremenu zaposlio u HEP-u, mora platiti 251.640 kuna sudskih troškova. Inače, Lučić smatra da je za tragediju kriva bomba koju je odbacio NATO u povratku s misije bombardiranja ciljeva u Srbiji jer su ozljede vatrogasaca na Kornatu 'iste kao ozljede žrtava bombe CBU-87 u Afganistanu'.
'Uvjeren sam da i u MORH-u to znaju, ali to se krilo zbog interesa Hrvatske, odnosno zbog ulaska u NATO. Neka barem sada to priznaju i neka kažu da im je žao, a ne da nam lažu cijelo ovo vrijeme', izjavio je Lučić još 2011. za Večernji list

Istina na čekanju

Teoriju o eksploziji zaostale NATO-ve bombe CBU 87 kao uzroku tragedije iznio je umirovljeni pukovnik HV-a Nediljko Pušić, a Lučić je više puta javno tražio da Pušića sud pozove kao svjedoka. To se nije dogodilo. Bilo je i drugih teorija, poput curenja goriva i eruptivnog požara, o tome što se u stvari dogodilo na Kornatu i je li se tragedija mogla izbjeći. 

Nakon godinu dana rezultati istrage multidisciplinarnog vještačenja stručne skupine pokazali su kako je uzrok tragedije vrlo rijetka prirodna pojava, tj. spoj dvaju rijetkih fenomena - izgaranja nehomogene smjese plinova i pojave eruptivnog požara. Plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumulirali su se u prostoru klanca iznad uvale Šipnate, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom ti su plinovi naglo izgorjeli uz brzinu kretanja veću od 40 metara u sekundi.

Također je utvrđeno kako je helikopter kojim su vatrogasci dopremljeni na Kornat bio tehnički ispravan te kako iz njega nije curilo gorivo, a nije dokazano ni da su opečeni vatrogasci premještani po otoku prije nego što je stigla pomoć.

Dražen Slavica, komentirajući nepravomoćnu oslobađajuću presudu iz 2013., rekao je da mu je žao što se istina nije doznala, a njegovi kolege su poginuli.