SVJEDOČENJE VJEŠTAKA

Prirodna pojava uzrok je tragedije na Kornatu

03.10.2012 u 20:06

Bionic
Reading

Vatrogasci na otoku Kornatu stradali su od vrlo rijetke prirodne pojave, tj. spoja dvaju rijetkih fenomena - izgaranja nehomogene smjese plinova i pojave eruptivnog požara, izjavio je danas na zadarskome Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšemu vatrogasnom zapovjedniku iz Šibenika Draženu Slavici vještak za požare i eksplozije Slobodan Kocijan

Vatrogasci su stradali od vrlo rijetke prirodne pojave dvaju rijetkih fenomena, nehomogene plinske smjese i eruptivnog požara, koji su se dogodili u vrlo kratkom roku uz temperature od 1127 do 1827 stupnjeva Celzijevih.

Utvrđeno je to multidisciplinarnim vještačenjem koje su proveli vještaci nekoliko struka, a potvrdio je u današnjem svjedočenju vještak kemijske struke Slobodan Kocijan

Izgaranjem nehomogene plinske smjese nastao je požar koji je teško ozlijedio vatrogasce koji nisu mogli hodati niti pobjeći. Dim se skupljao u klancu te se stvorio tzv. virtualni strop, a ispod njega strujao je zrak te je u vrlo kratkom vremenu kroz klanac po preostaloj travi koja nije izgorjela u prvoj fazi požara buknuo eruptivni požar. Taj plameni mlaz prošao je brzinom od 40 metara u sekundi, objasnio je vještak Kocijan i dodao da se sve dogodilo u nekoliko sekunda.

Nad klancem u kojem su bili vatrogasci, zbog jakoga jugoistočnog vjetra, stvorio se takozvani virtualni strop koji je zarobio plinove. Vatrogasci nikako nisu mogli vidjeti niti osjetiti plinove jer zapravo nema nikakvih znakova da će se zapaliti homogene plinske smjese, dodao je vještak Kocijan.

Također je rekao da pogibija vatrogasaca nema uzročno-posljedične veze s helikopterom ni takozvanim fosfornim bombama te da je vještačenjem "isključen i bilo koji drugi uzrok" osim te rijetke prirodne pojave.

Inače, kako je rekao u današnjem iskazu vještak Kocijan, ta je pojava toliko rijetka da nije nikada zabilježena u Hrvatskoj, a naveo je primjer iz australskoga grada Canbere, gdje se dogodio požar na gotovo identičan način.

Suđenje se nastavlja za tjedan dana.