povećani prihodi

Skupština Srbija usvojila rebalans proračuna, četverodnevnu raspravu pratili incidenti i uzajamne optužbe

10.11.2022 u 18:22

Bionic
Reading

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak rebalans državnog proračuna po kojem su ukupni prihodi povećani za 1,6 milijarde eura, a rashodi još više - za oko 2,3 milijarde eura, za koji oporba tvrdi da je inflatoran, a stručnjaci ga vide kao posljedicu troškova javnih poduzeća

Vlada je odlučila predložiti rebalans jer su 'prihodi bolji od planiranih', a razlozi preslagivanja državne blagajne su energetska kriza, rast troškova struje i plina te planirana pomoć države mladima i povišica umirovljenicima za devet posto i potpora socijalno ugroženima. Od 89 predloženih amandmana nije usvojen niti jedan jer ih je prethodno odbacio i resorni parlamentarni odbor, a za rebalans je od 196 nazočnih zastupnika glasalo 144, dok su 52 zastupnika glasala protiv.

Na tvrdnje Vlade da je rebalans posljedica povećanih javnih prihoda, oporba je uzvratila tvrdnjom da je on posljedica inflacije, a skoro četverodnevnu raspravu pratili su brojni incidenti i uzajamne optužbe, dok se ponajmanje raspravljalo o predloženom preslagivanju državnih troškova.

Fiskalno vijeće, neovisno državno tijelo odgovorno Narodnoj skupštini, upozorilo je prethodno da su prihodi proračuna povećani za čak 193 milijarde dinara odnosno 1,6 milijardi eura, a rashodi su još i viši - 272 milijarde dinara odnosno 2,3 milijarde eura. To je tijelo ocijenilo da je ove godine proračunski trošak uvećan zbog gubitaka javnih poduzeća iz energetskog sektora, uključujući državna jamstva od oko 1,5 milijardu eura, a do kraja godine bi mogao biti i veći ako budu odobrena još neka državna jamstva.

Ogromni rashodi za pokrivanje gubitaka javnih poduzeća iz energetskog sektora najvažnija su promjena koju donosi rebalans, ocjena je Fiskalnog vijeća, ali primjedbe tog tijela nisu utjecale na odluku vladajućih da bespogovorno prihvate prijedlog vlade i ministarstva financija.

  • +2
Parlament u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Optužbe za kriminal, seksistički ispadi... 

Skoro četverodnevnu parlamentarnu raspravu o proračunu obilježili su brojni incidenti - uzajamno vrijeđanje vladajućih i oporbe, incidenti često na rubu fizičkog obračuna, pristranost predsjednika Skupštine Vladimira Olića (SNS), seksističke izjave i mizogini ispadi, ali i poziv jedne zastupnice vladajućih 'naprednjaka' da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dobije - doživotni mandat.

'Nebrojeno veliki broj mojih prijateljica i daljih srodnika mi je poslalo poruku da su izuzetno zadovoljni predsjednikom... Pitali su me na koji način možemo produžiti mandat našem predsjedniku da vlada doživotno', rekla je zastupnica Vučićevih naprednjaka Draginja Vlk, politologinja iz Beograda, članica parlamentarnih odbora za vanjske poslove i za europske integracije.

Na smijeh kojim su oporbeni zastupnici reagirali na njezin prijedlog, odgovorila je: 'Ne znam šta je smiješno, mislim da su popustili lijekovi, ali sad će sljedeća doza'. O njezinom se razmišljanju nije raspravljalo jer jer izgovoreno kao ideja, a ne kao formalizirani prijedlog parlamentu. Predsjednik se bira na neposrednim izborima, najviše na dva mandata po pet godina, a za promjene u načinu izbora neophodne su promjene Ustava Srbije.

Parlamentarnu raspravu o proračunu obilježile su optužbe na račun vladajućih zastupnika za veze s organiziranim kriminalom i seksističko ponašanje zastupnika SNS Sandre Božić i Dalibora Šćekića. Incidente u parlamentu osudile su brojne nevladine organizacije i ženske udruge.

U kontekstu optužbi za veze SNS-a s kriminalnim klanovima zastupnici oporbe temelje svoje tvrdnje na iskazima svjedoka pokajnika na suđenju organiziranoj kriminalnoj skupini Veljka Belivuka, koju se tereti za sedam ubojstava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanja.

Iz zastupničkog kluba vladajuće koalicije, predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, uzvraćaju da je protiv šefa države pripreman atentat, pozivajući se na iskaze optuženih da je jedan od vođa kriminalnog klana navodno platio pet milijuna eura za Vučićevo ubojstvo, ali su to službe sigurnosti osujetile.