previše se šetkaju

Seksizam u Skupštini Srbije, potpredsjednica pitala 'nude' li se oporbene zastupnice SNS-ovcima

08.11.2022 u 21:30

Bionic
Reading

Potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić iz vladajuće Vučićeve Srpske napredne stranke poručila je zastupnicama oporbe u utorak da se 'previše šetkaju pored zastupnika Srpske napredne stranke i upitala da li se one to nude.

"Vidim da se pojedine zastupnice opozicije vrlo rado prolaze kroz redove Srpske napredne stranke. Ne znam da li se preporučuju i da li bi da sjede u tim redovima ili vrlo često vole da samo prođu tuda“, upitala je Božić.

Na to je reagirala Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd napominjući da je to još jedna seksistička uvreda zastupnicama opozicije, jer je to zvučalo kao da se one nude, kao prostitutke.

Srpska televizija Nova podsjeća da ovo nije bio jedini ispad zastupnika SNS-a ove vrste u utorak, jer je devet oporbenih zastupničkih grupa zatražilo od Skupštine Srbije da se zastupniku SNS-a Daliboru Šćekiću oduzme imunitet i mandat narodnog zsatupnika zbog seksističkih aluzija, koje je upućivao zastupnici Demokratske stranke Tatjani Manojlović dok je kritizirala rebalans budžeta.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić tvrdi da je vratio snimak sjednice i da nije vidio ništa od onoga što zastupnicii DS-a i Narodne stranke tvrde, da je zastupnik SNS-a Dalibor Šćekić neprimjerenim gestama uvrijedio zastupnicu DS-a Tatjanu Manojlović.

"Vratio sam snimku i ništa slično nisam vidio. Dok je ona govorila, vi ste sjedili mirno pored nje i nijednim gestom niste pokazali da se nešto slično događa“, rekao je Orlić.

I zastupnici Narodne stranke primetili su da se prema njihovim zastupnicama provodi diskriminacija, da im se ne dozvoljava govoriti i da im se isključuje mikrofon, prenio je Danas.rs.

Tri opomene i oduzimanje riječi za samo njekoliko minuta zaradila je i Dragana Rakić, zastupnica Demokratske stranke koja je htjela da replicirala na tvrdnje jedne od zastupnica SNS-a.