dvije godine rata

Skup podrške Ukrajini u Zagrebu: 'Dajte im što treba'

24.02.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Braneći se od ruske agresije, Ukrajina brani slobodu i demokraciju zapadnih zemalja i u tome je treba podržati, poruka je subotnjeg skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu u povodu druge godišnjice početka ruske invazije

"Dajte im što im treba. To je poruka svijetu da podrži Ukrajince u ovim trenucima borbe, obrane ključnih vrijednosti: slobode i demokracije", rekao je na skupu ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič.

Prema ukrajinskom veleposlanstvu, Rusija je tijekom dvije godine rata ubila 11.634 civila, uključujući 514 djece, uništila 110.957 stambenih zgrada, 2892 obrazovne i 723 zdravstvene ustanove.

"Sloboda i demokracija su ključne riječi svakog Ukrajinca. To su riječi kojih se boji ruski agresor. U strahu pred ovim vrijednostima, on traži mogućnost da uništi svakoga tko ih drži u srcu", dodao je Kirilič, pozvavši na jedinstvo i zajedništvo.

Američka veleposlanica Nathalie Rayes kazala je da postupci Moskve u Ukrajini potkopavaju međunarodna načela ključna za mir i sigurnost.

  • +17
Skup podrške Ukrajini u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Mia Slafhauzer/PIXSELL

"Ugrožavajući te principe, Rusija ugrožava sam međunarodni sustav, prijeti prosperitetu i budućnosti Europe i njenih transatlantskih partnera. Ne smijemo dozvoliti Rusiji da pobijedi niti ćemo to dozvoliti. Demokracije svijeta će čuvati slobodu sada, sutra i zauvijek", rekla je Rayes.

William De Baets, belgijski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je da će Europa nastaviti podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

"Kada dođe vrijeme, Ukrajina za (pregovarački) stol sa svojom formulom za mir mora doći snažna. Zato što je ukrajinska borba također borba za naše zajedničke temeljne vrijednosti i načela. Demokracija, suverenitet, teritorijalni integritet, ljudska prava i vladavina prava. Njihova pobjeda će biti i naša pobjeda", rekao je De Baets.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu iz redova pučana Karlo Ressler istaknuo je da "nas povijest europske civilizacije jasno uči da će oni koji misle da se zlo može pobijediti kalkuliranjem i popuštanjem, sutra to zlo imati na svom pragu".

"Oni koji misle da je Hrvatskoj svejedno hoće li u Ukrajini prevladati nekakav ekspanzionistički koncept 'ruskoga svijeta', će u našem neposrednom okruženju, u našem susjedstvu, ubrzo imati one koji će se usuditi kopirati takve maligne koncepte ekspanzionističke, hegemonističke politike”, izjavio je Ressler, dodavši da "imamo jasnu moralnu odgovornost stati na stranu slobode nasuprot tiraniji".