UHIĆEN U AUSTRALIJI

Sjevernokorejski agent prodavao dijelove rakete

17.12.2017 u 08:23

Bionic
Reading

Australac smatran "sjevernokorejskim agentom" optužen je za pokušaj prodaje sjevernokorejskih dijelova rakete i ugljena na međunarodnom crnom tržištu kako bi prikupio sredstva za režim u Pyongyangu, kršeći sankcije UN-a, objavila je u nedjelju australska policija

Muškarac od 59 godina, korejskog podrijetla i naturalizirani Australac, pritvoren je, objavila je savezna policija. Da je svoj naum uspješno proveo, mogao je skupiti "desetke milijuna dolara" u korist Sjeverne Koreje.

Pomoćni povjerenik Neil Gaughan odbio je iznijeti tko su bili potencijalni međunarodni kupci, pojedinci ili skupine, ali je kazao da nijedna "vlada ili vladini dužnosnici" nisu bili obuhvaćeni pokušajem prodaje.

  • +15
Sjeverna Koreja Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

Muškarac je osumnjičen da je pokušao prodati sjevernokorejsku proizvodnu jedinicu balističkih raketa jednako kao i planove, sastavne dijelove i tehnološku ekspertizu.

"Taj je muškarac vjerni agent Sjeverne Koreje, vjerovao je da djeluje u čisto patriotskom cilju", dodao je povjerenik Gaughan.

Osumnjičenik je bio u kontaktu s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima.

Sjeverna Koreja pogođena je vrlo strogim sankcijama zbog zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.

Osumnjičeni muškarac koji živi u Australiji već 30 godina koristio se šifriranim porukama u pokušaju organiziranja prodaje.

Također ga se sumnjiči da je pokušao prodati sjevernokorejski ugljen skupinama u Indoneziji i Vijetnamu.

Ovo je prvi put da je netko optužen u Australiji u okviru zakona o oružju za masovno uništenje i zbog kršenja sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

Bude li osuđen, prijeti mu kazna od 18 godina zatvora, prenosi agencija Reuters.