priznali prijestup

Sjeverna Koreja oslobodila južnokorejske ribare uhvaćene u nezakonitom ribolovu

27.10.2017 u 09:57

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je da će u petak pustiti na slobodu južnokorejske ribare uhvaćene prije nekoliko dana u nezakonitom ribolovu u sjevernokorejskim teritorijalnim vodama, objavila je državna novinska agencija KCHN, a najava se vremenski poklopila s posjetom američkog ministra obrane Južnoj Koreji

Južnokorejska ribarica uhvaćena je 21. listopada, a istraga Sjeverne Koreje pokazala je da su brod i posada ušli u sjevernokorejske vode radi ribarenja, stoji u izvješću sjevernokorejske novinske agencije.

Pjongjang je odlučio pustiti ribare nakon što je 'uzeta u obzir činjenica da su svi članovi posade priznali prijestup, opetovano se ispričali i zatražili milost', stoji u izvješću objavljenom na engleskom jeziku.

Brodica i posada bit će pušteni na vojnoj granici između dvije Koreje na moru.

Južna Koreja poručila je u petak da će prihvatiti puštanje na slobodu uhvaćenih ribara. Vladin glasnogovornik izrazio je olakšanje Seula zbog te najave.

Dvije su zemlje tehnički još u ratu budući da je oružani sukob iz razdoblja od 1950. do 1953. godine zaključen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

I sjevernokorejske ribarice povremeno zbog nestašice goriva ili kvara dospiju u južnokorejske vode. Posade obično budu puštene na slobodu nakon ispitivanja.  Obratna je situacija rijetkost, primjećuje Reuters.

Prošli je put Sjeverna Koreja pustila južnokorejski brod u rujnu 2010. godine, otprilike mjesec dana nakon što je brodica nakon problema s motorom slučajno zalutala sjeverno od pomorske granice između dviju Koreja.

  • +15
Sjeverna Koreja Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

Najavljeni povratak posade otklonio bi moguće dodatno zaoštravanje napetosti između Pjongjanga i Seula i njegovog američkog saveznika upravo u vrijeme posjeta američkog ministra obrane Južnoj Koreji.

Ministar Jim Mattis doputovao je u Seul uoči skorašnjeg posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Aziji.

Mattis je uoči tog posjeta naglasio diplomatska nastojanja u okviru njegova posjeta da se pronađe mirno rješenje aktualne krize.

'Prenio sam poruku da što više posla zajedno obavimo danas, to su veći izgledi za trajni mir u budućnosti', kazao je američki ministar ovog tjedna nakon trodnevnih sastanaka s ministrima obrane azijskih zemalja na Filipinima.

'Upravo je to cilj - da se nastojanja (vezana za Sjevernu Koreju) čvrsto zadrže na diplomatskom putu prema rješenju', naglasio je Mattis.

  • +7
Pjongjang Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

SAD je u četvrtak uveo sankcije sedam sjevernokorejskih fizičkih osoba i tri pravne osobe zbog 'očiglednog' kršenja ljudskih prava, uključujući ubojstva, prisilni rad i hvatanje tražitelja azila u inozemstvu.

Američki predsjednik Trump zaprijetio je prošlog mjeseca u govoru u Ujedinjenim narodima da će uništiti Sjevernu Koreju bude li to potrebno kako bi se obranile Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Dužnosnici Bijele kuće napominju pak da unatoč oštroj retorici Trump želi mirno rješenje napetosti. Sve su opcije ipak otvorene, uključujući i one vojne.

'Imamo li na raspolaganju vojne opcije obrane od napada u slučaju da naši saveznici budu napadnuti? Naravno. No, svi žele mirno rješenje krize', kazao je Mattis početkom tjedna novinarima koji prate njegov posjet regiji.

'Nitko ne hrli u rat', dodao je američki ministar obrane.