redovita pojava

Sjeverna Koreja pogubljuje ljude zbog južnokorejskih videa i droge

30.03.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja pogubljuje ljude zbog droge, dijeljenja južnokorejskih medija i vjerskih aktivnosti, te na taj način guši ljudska prava i slobodu svojih građana, objavila je Južna Koreja u izvješću u četvrtak

Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, temelji svoje izvješće od 450 stranica na svjedočanstvima više od 500 Sjevernokorejaca koji su pobjegli iz svoje domovine u razdoblju između 2017. i 2022.

''Čini se da je građanima Sjeverne Koreje pravo na život uvelike ugroženo. Pogubljenja se naširoko provode za djela koja ne opravdavaju smrtnu kaznu, uključujući zločine vezane uz drogu, distribuciju južnokorejskih videa te vjerske i praznovjerne aktivnosti", navodi ministarstvo u izvješću.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti nalaze južnokorejske vlade, ali su bili u skladu s istragama UN-a i izvješćima nevladinih organizacija.

Sjeverna Koreja odbacila je kritike uvjeta svojih prava kao dio zavjere za svrgavanje njezinih čelnika.

Izvješće sadrži detalje o neobuzdanom kršenju prava od strane države u zajednicama, zarobljeničkim logorima i drugdje, uključujući javna pogubljenja, mučenja i proizvoljna uhićenja.

Smrti i mučenja redovito se događaju u zatočeničkim objektima, a neki su ljudi pogubljeni po kratkom postupku nakon što su uhvaćeni u pokušaju prijelaza granice, priopćilo je ministarstvo.

Južna Koreja ovim izvješćem nastoji istaknuti neuspjeh svog izoliranog susjeda u poboljšanju životnih uvjeta dok se utrkuje u jačanju svojih nuklearnih i raketnih arsenala.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je da bi izvješće trebalo bolje informirati međunarodnu zajednicu o "jezivim" zlouporabama Sjeverne Koreje, naglasivši da Sjeverna Koreja ne zaslužuje "ni jedan cent" ekonomske pomoći dok slijedi svoje nuklearne ambicije.

Pristup konzervativca Yoona jasno se razlikuje od pristupa njegovog liberalnog prethodnika, Moon Jae-ina, koji se suočavao s kritikama zbog svog manje otvorenog stava o pravima Sjevera dok je pokušavao poboljšati veze i izgraditi odnos s njegovim vođom, Kim Jong Unom.

Ministarstvo ujedinjenja po zakonu mora izraditi godišnju procjenu stanja prava Sjevera.

Gotovo 34 tisuće Sjevernokorejaca nastanilo se u Južnoj Koreji, ali taj je broj naglo pao zbog pojačane granične sigurnosti. Broj dolazaka iz Sjeverne Koreje dosegao je najnižu razinu u povijesti od samo 63 u 2021., usred obustave rada zbog COVID-19, prije nego što je porastao na 67 u 2022., pokazuju podaci ministarstva.