NUKLEARNE PRIJETNJE

Za Pjongjang posjedovanje atomskog oružja je 'pitanje života i smrti'

20.10.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Pjongjang ne namjerava razgovarati s Washingtonom o svom nuklearnom oružju, rekao je u petak visoki sjevernokorejski diplomat ističući da je posjedovanje atomskog naoružanja pitanje života i smrti za Sjevernu Koreju, objavila je novinska agencija RIA

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost izravnih razgovora sa Sjevernom Korejom.

'To je za nas pitanje života i smrti. Sadašnja situacija samo nas učvršćuje u stajalištu da nam je nuklearno oružje potrebno radi odvraćanja potencijalnog napada', rekao je Choe Son-hui, direktor odjela za Sjevernu Ameriku u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova.

'Na vatru ćemo odgovoriti vatrom', naglasio je on na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Moskvi.

Državni tajnik Rex Tillerson u nedjelju je kazao da mu je predsjednik Donald Trump naložio da nastavi diplomatske napore u cilju smirivanja rastućih napetosti sa Sjevernom Korejom, dodavši da će se 'ti diplomatski napori nastaviti sve dok ne padne prva bomba'.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tillersonove riječi dolaze usred sve većih napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje nakon niza nuklearnih i raketnih pokusa Pjongjanga i rata riječima između čelnika dviju zemalja.

Sjeverna Koreja je provela niz nuklearnih pokusa zadnjih tjedana i ranije i ispalila dva projektila preko Japana.