župan ivo žinić

'Situacija je potpuno pod kontrolom, a nered na terenu stvaraju dolasci kontejnera po privatnim linijama'

09.01.2021 u 20:17

Bionic
Reading

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić komentirao je situaciju na terenu nakon potresa, a istaknuo je i što smatra problemom kod podjele kontejnera za stanovanje ljudi kojima kuće više nisu sigurne za stanovanje

Žinić je ustao u obranu sustava te je istaknuo kako sve službe djeluju od prve sekunde.

“Od pojedinosti vi ne vidite sustav, kako je i Plenković rekao. Situacija je potpuno pod kontrolom, a županijski stožer djeluje od drugog dana”, rekao je Žinić za N1 televiziju. Kaže kako još uvijek nedostaje kontejnera za stanovanje.

'Trebat će 1500 kontejnera da ih razmjestimo po županiji, za što će nam trebati mjesec dana', rekao je i dodao kako imaju i alternativne smještaje. Dodao je i kako se kontejneri dodjeljuju po kriterijima, ali da je teško pratiti koliko ih točno ima jer da 'nered na terenu stvaraju dolasci kontejnera po privatnim linijama'. Kaže kako će obnova obiteljskih kuća početi na proljeće.

  • +4
Posljedice potresa u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Zakon o obnovi grada Zagreba moći će se koristiti za ovo područje malim doradama… Već na prvoj sjednici Vlade rečeno je da će se uključiti projektantski sektor. Bitno je da do proljeća stvorimo uvjete za početak gradnje', kaže Žinić.

Odgovarao je i na pitanja o poslijeratnoj obnovi, za koju se smatra da nije kvalitetno obavljena zato što je veliki dio kuća koje su obnovljene ili u potpunosti izgrađene u sklopu obnove u drugoj polovici 1990-ih u potresu teško oštećen, što se navodno nije smjelo dogoditi da su radovi napravljeni sukladno protupotresnim standardima.

'Organizirana obnova oštećenih kuća je program koji je imao jasnu regulativu. Ne možemo ga objasniti u nekoliko minuta, 156.000 kuća obnovljeno je poslije rat. Dopuštamo i mogućnost da ima nepravilnosti. Ako je bilo koja kuća napravljena mimo propisa, slažem se da akteri odgovaraju', poručio je Žinić za N1.