ULJARA OTVARA STARA PITANJA

Šišljagić traži reviziju pretvorbe IPK Osijeka

01.12.2010 u 15:47

Bionic
Reading

'Skupština Osječko-baranjske županije u cijelosti podržava opravdane zahtjeve radnika i sindikata u očuvanju proizvodnje i radnih mjesta', navodi osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić u današnjem pismu premijerki Jadranki Kosor o stanju u Tvornici ulja Čepin

Vijećnici su tako podržali zahtjeve dvije stotine radnika i sindikata PPDIV-a, koji su jutros autobusima krenuli u Zagreb gdje će od Vlade tražiti rješenje za nastavak privatizacije Uljare Čepin. Najavljeno je da će im se pridružiti dvije stotine

zagrebačkih članova PPDIV-a nakon čega će prosvjedovati od Jelačićeva do Markova trga i tamo tražiti sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor.

'Kako je cjelokupni dosadašnji postupak privatizacije grupe IPK Osijek d. d. proveden pod kontrolom i nadzorom Hrvatskog fonda za privatizaciju i doveo do problema u poslovanju ovog slavonskog brenda, a u konačnici i do opravdanog prosvjeda i zahtjeva radnika ove Tvornice, Skupština Osječko-baranjske županije traži da Vlada Republike Hrvatske bez odlaganja provede potrebne aktivnosti na otklanjanju uzroka blokade od strane poslovne banke i planiranu, još prije godinu dana dogovorenu, dokapitalizaciju Tvornice ulja Čepin d. o. o. Čepin, a sve u cilju zaštite primarne proizvodnje, preradbenih kapaciteta i očuvanja ranih mjesta', stoji u pismu Šišljagića, inače predsjednika HDSSB-a, vladajuće stranke u županiji i Gradu Osijeku.

Pored toga, zaključkom skupštine traži se da Vlada pokrene reviziju pretvorbe i privatizacije društva IPK Osijek d. d. Tvornica ulja Čepin posljednja je tvrtka iz sustava IPK Osijeka, koja je ostala neprivatizirana. U okviru tog poljoprivrednog giganta, prije 90-ih radilo je više od 17 tisuća ljudi u 37 uspješnih poduzeća, koje su sada u privatnim rukama. Pretvorba je završena 1994, a 2003. Vlada je donijela zaključak o mjerama financijske konsolidacije, restrukturiranja i privatizacije društava IPK Osijek d. d. Tvrtke Kandit, MIA, Croatia, i Tvornica ulja Čepin trebalo je privatizirati prodajom dionica, a manje tvrtke pripojiti većima.

'Nažalost, prema našim saznanjima, spomenuta odluka – zaključak Vlade RH nije do kraja proveden zato što je daljnji tijek privatizacije usmjeravan odlukama upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, a koje su u suprotnosti spomenutoj odluci-zaključku Vlade RH. Iz tog razloga držimo da odgovornost za sadašnje stanje u poslovanju i privatizaciji Tvornice ulja Čepin d. o. o. Čepin snosi Hrvatski fond za privatizaciju', iznio je Šišljagić. Zaključio je da su takvi prerađivački kapaciteti, kao u jedinoj hrvatskoj Uljari 'od izuzetnog značaja i važnosti za Osječko-baranjsku županiju i cijelu Republiku Hrvatsku' s obzirom na to da je na njih usmjerena primarna proizvodnja.